'Hof trekt vijf dagen uit voor zaak van moord verdachte moeder van Sharleyne (8) uit Hoogeveen'

Sharleyne.

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt in april 2020 de zaak tegen de van moord verdachte moeder van Sharleyne Remouchamps (8) uit Hoogeveen. Het hof trekt vijf dagen uit voor het hoger beroep tegen de vrouw, Heleen J. (39).

Dat laat de vader van het meisje weten. Hij is overtuigd dat zijn ex-vriendin verantwoordelijk is voor de dood van het kind. Op 8 juni 2015 werd Sharleyne ‘s nachts dood gevonden voor de flat de Arend in Hoogeveen, waar zij met haar moeder woonde.

J. werd vorig jaar zomer door de rechtbank in Assen vrijgesproken van het doden van haar kind. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar gevangenisstraf tegen haar geëist en is in hoger beroep gegaan. Volgens het OM heeft de moeder geprobeerd om het meisje te wurgen en haar daarna van de tiende verdieping van de flat gegooid.

Expert in valletsel

Afgelopen januari bepaalde het hof in Leeuwarden, grotendeels op verzoek van het OM, dat extra onderzoeken moeten worden ingesteld. Zo is een Britse forensisch deskundige benoemd om de doodsoorzaak van het meisje opnieuw te onderzoeken. Deze deskundige, Paul Johnson, heeft veel onderzoek gedaan naar valletsel en wurging en is gespecialiseerd in letsel bij kinderen.

Ook heeft een geheugendeskundige opdracht gekregen om zich te buigen over de betrouwbaarheid van de verklaring die een bovenbuurman van Heleen J. twee jaar na de val van Sharleyne aflegde. De buurman heeft verklaard dat hij de bewuste nacht stemmen uit het appartement van J. had gehoord, vervolgens een doffe klap en daarna een geluid alsof er een vuilniszak over de reling werd gegooid.

Moeder heeft altijd ontkend

Het hof heeft verder bepaald dat een slaapwandeldeskundige onderzoekt hoe groot de kans is dat het meisje van de flat is gevallen, terwijl ze aan het slaapwandelen was.

De moeder van Sharleyne heeft altijd ontkend dat zij haar dochter heeft gegooid. In eerste instantie concludeerde het OM ook dat niet kon worden vastgesteld of het meisje is gesprongen, gevallen of gegooid.

Voorarrest

Na een klachtprocedure van de vader van het meisje moest de moeder toch vervolgd worden voor moord of doodslag. Zij heeft tien maanden in voorarrest gezeten.

De vader zegt dat het hoger beroep 1, 2, 3, 6 en 7 april 2020 wordt behandeld. Zijn advocaat Sébas Diekstra ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. Op een van de zittingsdagen wordt ook de oma van Sharleyne, de moeder van J., als getuige gehoord. De oma staat volledig achter haar dochter. Zij is overtuigd van haar onschuld.Nieuws

Meest gelezen

menu