Hoge nood in Assen? Straks kun je op elke straathoek een plasje doen

De gemeente Assen lanceerde donderdag de campagne ‘Gastvrije toiletten Assen’, om te zorgen dat de stad voor iedereen een pretje is om te bewandelen. Zonder ongemakkelijke toiletzoektochten.

Aftrap 'gastvrije toiletten Assen': het in kaart brengen van toegankelijke toiletten in Assen voor de app HogeNood.

Aftrap 'gastvrije toiletten Assen': het in kaart brengen van toegankelijke toiletten in Assen voor de app HogeNood. Foto: Jaspar Moulijn

,,Wat een zeikweer”, grapt een van de deelnemers. Het regent terwijl kleine groepjes bestaande uit Asser ambtenaren, een enkel raadslid, VVV-tourgids en wethouder Jan Broekema de winkels en restaurants in het centrum van Assen aflopen om eigenaren over te halen hun toilet open te stellen voor iedereen. Want terwijl de regen zijn zware druppels overal kan lozen, moeten de bezoekers van de stad soms ellenlang sjouwen met een blaas die op knappen staat. Daar wil de gemeente wat aan doen.

De knaloranje sticker die sinds gisteren op sommige ramen van cafés en winkels in Assen prijkt, betekent: kom binnen voor een sanitair bezoek. De extra toegankelijke toiletten helpen om de stad inclusief te maken. Gebrek aan toiletten is niet langer een hindernis voor mensen met spijsverteringsziekten, een stoma of blaasprobleem, personen die slecht ter been zijn, zwangere vrouwen en kinderen met een kleine blaas.

,,Ik sprak deze zomer nog iemand met een stoma en iemand met darm- en blaasproblemen”, vertelt wethouder Broekema (inclusie). ,,Toen hoorde ik wat het betekent als er te weinig toiletten zijn. Het veroorzaakt angst om even naar het centrum te gaan. En als je wel gaat, moet je soms wel bij vijf zaken langs. Én er is schaamte als het misgaat.” Volgens Broekema zijn er nog te weinig wc’s toegankelijk. ,,Als we een gastvrije stad willen zijn, moeten we hier echt nog wat meer werk van maken.”

Wie wil zo’n sticker?

Winkeliers en horeca-eigenaren overhalen dus. De deelnemers deelden oranje stickers uit voor op de winkelruit en deden een melding bij de applicatie HogeNood , zodat iedereen digitaal kan zien waar je je plas kan doen.

Een van de groepjes bestond uit Jean Paul van Aarsen, projectleider van de inclusieagenda van de gemeente Assen, en Jacquelien van der Meer (58). Zij liep mee als inclusie-ervaringsdeskundige: ze heeft een beenprothese en ziet aan één oog nog maar met 10 procent. Vanwege haar beperkingen heeft zij steunen nodig langs het toilet, anders is een pijnloos bezoekje niet mogelijk.

,,Voor rolstoelgebruikers en mensen zoals Van der Meer zijn er in Nederland heel weinig vrij toegankelijke toiletten”, vertelt ambtenaar Van Aarsen. Landen als België en Duitsland hebben het volgens hem veel beter voor elkaar. ,,En je denkt misschien dat dit een probleem is voor een kleine groep”, zegt Van der Meer, ,,maar álle mensen kunnen tijdelijk of permanent in een rolstoel terechtkomen.”

Naast het stadhuis loopt het duo het A&A Grillhuis in. Van Aarsen weet zijn oranje stickers goed te verkopen. ,,Als de mensen nog geen klant zijn en ze kunnen hier zo naar de wc, dan worden ze zeker klant,” zegt hij tegen eigenaar Ahmed Ridhayounus. Die heeft geen probleem met de sticker. Als mensen bij hem naar de wc moeten, wijst hij ze steevast de weg. ,,Tuurlijk, ga maar!”

Maar even verderop bij een restaurant aan de Brinkstraat heeft de eigenaar er geen oren naar. ,,Als mensen het vragen zijn ze welkom, maar ik wil er geen reclame voor maken. Ik ben wel een restaurant, en iedereen moet hier tussen mijn gasten door.”

Bij ijsjeszaak Toscana vindt eigenaresse Franke Lozeman het niet erg om aan te haken. ,,Ik vind het van belang dat mensen met een handicap hier terechtkunnen.” Al kost het toilet er zonder consumptie wel 30 cent. ,,Want wij gingen de laatste tijd functioneren als openbaar toilet. Dat vonden we jammer en het werd enorm vies. We zijn er in principe voor de mensen die een ijsje komen halen.”

Initiatief SP

Met de actie van gisteren gaf de gemeente vervolg aan de Zeiknota die twee jaar geleden door de SP-fractie van Assen werd voorgesteld. Daarin wees de fractie naar Rotterdam, waar ondernemers en winkeliers ook werden opgeroepen om toiletvoorzieningen open te stellen.

Begin oktober zullen er veel meer plekken toegevoegd worden: dan komen de toiletten in gebouwen van de gemeente Assen er ook bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu