Hoge verwachting van grensberaad

Foto Archief DvhN

Ondernemers in de Drents/Groningse grensstreek hopen in het overleg met het Drentse provinciebestuur over het omstreden windpark op een doorbraak.

Ondernemers in de Drents/Groningse grensstreek hopen in het overleg met het Drentse provinciebestuur over het omstreden windpark op een doorbraak.

Poging
Maandag doet een delegatie van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek (VVBK) en de Ondernemersvereniging Buinermond een poging om gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) achter de bevolking te krijgen.

De bedrijven willen weten of het provinciaal bestuur van Drenthe bereid is met behulp van een time-out van een half jaar aanvaardbare oplossingen te zoeken voor de groeiende problematiek rond het voorgenomen windpark in de Veenkoloniën.

Weerstand
De ondernemers constateren een voortgaande verharding die de onderlinge verstandhouding in de regio in toenemende mate ondermijnt. Zeker na chantagepraktijken door windboeren. Zij dreigen ondernemers die zich tegen het windpark verzetten te boycotten.

De bedrijven vragen gedeputeerde Stelpstra waarom het provinciaal bestuur niet luistert naar de massale en toenemende weerstand van de bevolking. Uit onderzoek van de drie betrokken gemeenten blijkt dat tachtig procent van de inwoners tegen de komst van 50 turbines is.

Alternatief
Ze willen weten waarom de provincie Drenthe het alternatief van beide ondernemersorganisatie negeert: het Solar Park Veenkoloniën.

,,We willen van de gedeputeerde zelf horen of het provinciebestuur de deur heeft dichtgegooid en daarmee afscheid heeft genomen van de Veenkoloniën. Of dat er bereidheid is serieus met ons en de inwoners te kijken naar aanvaardbare oplossingen om verdere escalatie te voorkomen'', aldus een woordvoerder.

Innovatief
De ondernemers vrezen desastreuze gevolgen voor de regio: versnelde krimp en vergrijzing, dalende koopkracht, aantasting werkgelegenheid, gezondheidsrisico's en kapitaalsvernietiging door waardedaling van woningen en bedrijven.

,,Het Solarpark levert met de bouw en het onderhoud echter werkgelegenheid op en kan als innovatief uithangbord voor de regio worden gebruikt. Bovendien kunnen procedures snel worden doorlopen omdat er wel draagvlak voor is.''

Nieuws

Meest gelezen

menu