Hoger beroep veroordeelde 'GHB-koning'

GHB-koning uit Roden veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Tekening Annet Zuurveen

Bij het hof in Leeuwarden dient woensdagmiddag het hoger beroep van de veroordeelde GBL-handelaar 38-jarige R. uit Roden.

De voormalige eigenaar van het bedrijf Clean Magic is eind 2013 door de rechtbank tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor grootschalige handel in GBL, het hoofdbestanddeel van de partydrug GHB.

Bij de 38-jarige R. zijn honderden vaten met in totaal 41.000 liter GBL gevonden. Over een paar maanden is naar verwachting de eerste regiezitting bij de rechtbank over het ontnemen van het geld dat hij met de illegale handel zou hebben verdiend. Ruim 966.000 euro is al in beslag genomen.

R. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de grootste GBL-dealer van Nederland. Het vloeibare product is van oorsprong een velgenreinigingsmiddel. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt om GHB van te maken. GBL zelf wordt ook gebruikt als partydrug.

Volgens berekeningen van het OM heeft R. ruim 4,5 miljoen euro met de handel verdiend. Zijn advocaat Anno Huisman wil niet ingaan op die bedragen. ,,Mijn cliënt ontkent de beschuldigingen. Hij had een bedrijf dat het reinigingsmiddel GBL exporteerde naar het buitenland.”

Verslaggeefster Danielle Molenaar is bij het hoger beroep aanwezig en doet live verslag .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu