Hoger verzuim door corona betekent financiële tegenvaller voor scholen

Klaslokaal. Foto ANP

Het hoge ziekteverzuim door corona stelt basisscholen voor financiële problemen. Ze geven meer geld uit aan vervanging, maar krijgen dat niet allemaal vergoed door het ministerie.

Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt en de herfst zich laat gelden, ondervinden basisscholen steeds vaker de gevolgen van de crisis. Obs De Veenvlinder in Eelde (320 leerlingen) blijft deze week dicht, nadat twee leerkrachten positief zijn getest.

Volgende week is het herfstvakantie, in de loop van die week beslist onderwijsstichting Baasis (waar De Veenvlinder onder valt) of de school op maandag 19 oktober de deuren weer opent.

Puzzelen scholen open te houden

Andere schoolbesturen puzzelen zich een slag in de rondte om hun scholen zo normaal mogelijk te laten functioneren. „Kinderen hebben nu eenmaal vaak een snottebel en als leerkracht ben je ook wel eens verkouden”, zucht bestuursvoorzitter Albert Velthuis van Christelijke Kindcentra (CKC) Drenthe.

In een normaal schooljaar is het al een probleem dat leerkrachten gemakkelijk besmet raken door hun pupillen, nu moeten ze zich al bij geringe klachten ziek melden. En dan moet er vervanging komen.

Klassen naar huis gestuurd

Velthuis schat dat zijn dertig kindcentra (combinaties van scholen en buitenschoolse opvang) de afgelopen maanden honderd ziekmeldingen door corona hebben gehad. „In tachtig gevallen kon ik vervanging regelen. In de andere gevallen hebben we op de scholen intern opgelost, in het uiterste geval hebben we klassen naar huis gestuurd.”

Velthuis ziet zich wel voor financiële problemen gesteld. „Een dag een vervanger inhuren kost ons 350 euro”, stelt hij. „We krijgen wel geld van het ministerie om bij ziekte vervangers te betalen en normaal gesproken is dat wel genoeg. Maar nu komen we er niet mee uit.”

Wachttijd testen korter

Ook bestuurder Wim van Sellingen van onderwijsstichting Promes in Meppel verwacht een budgetoverschrijding doordat zijn stichting meer vervangers moest inhuren. Hoe groot is nog niet te zeggen.

„We hebben gelukkig nog geen leerkrachten die positief zijn getest”, zegt Sellingen. „Maar het is wel voorgekomen dat leerkrachten een test moesten ondergaan en dat ze daar op moesten wachten. Gelukkig is de wachttijd teruggelopen.”

Extra kosten moeten worden gecompenseerd

Op advies van belangenbehartiger PO-Raad houden scholen bij hoeveel extra geld ze door corona kwijt zijn, zoals voor vervanging en extra schoonmaak(middelen). Door dat apart in hun jaarverslag op te nemen, worden de totale kosten zichtbaar. Al deze kosten moeten volgend jaar door het ministerie van onderwijs worden gecompenseerd, vindt de PO-Raad.

Nieuws

Meest gelezen

menu