Holocaust-overlevenden Ronald Waterman en Zoni Weisz spreken tijdens dodenherdenking op Kamp Westerbork. Publiek mag voor het eerst sinds 2019 weer aanwezig zijn

Het kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: ANP

De verhalen van Holocaust-overlevenden Ronald Waterman en Zoni Weisz staan dit jaar centraal tijdens de dodenherdenking op woensdag 4 mei op Kamp Westerbork.

Voor het eerst sinds 2019 mag er weer publiek bij de herdenking aanwezig zijn.

Kampoverlevenden en jongere generaties staan dit jaar centraal. Zo maken jongeren tussen de 13 en 21 jaar kans op het voordragen van een gedicht tijdens de herdenking. Zij kunnen meedoen aan de poëziewedstrijd Westerbork in Woord ; opgeven kan tot 11 april.

Het muzikale intermezzo komt dit jaar op het conto van operazangeres Channa Malkin. Begeleid door Artem Belogurov op piano zingt zij liederen van haar vader Josef, op gedichten van Ida Vos.

‘Westerbork was zeer onaangenaam’

Ronald Waterman is 7 jaar als hij in mei 1942 geïsoleerd wordt van zijn vriendjes in Delft. Hij moet een ster dragen en mag niet meer naar school. Samen met zijn ouders komt hij in 1943 in kamp Westerbork terecht.

‘Westerbork was zeer onaangenaam. Elke dinsdag kwamen de veewagons. Als de trein vol wegreed, ebde de spanning weg, om in de loop van de week te stijgen.’

Op 4 september 1944 wordt het gezin gedeporteerd naar Theresienstadt waar hij ondanks de erbarmelijke omstandigheden de Tweede Wereldoorlog overleeft. Na de oorlog verzwijgt Ronald zijn Joodse identiteit tot enkele jaren geleden, uit angst voor antisemitisme.

Deportatietrein op station Assen

Zoni Weisz spreekt met zijn kleindochter Nathalie over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog op jongere generaties. Zoni Weisz (1937) trok voor de oorlog, net als de meeste andere Sinti in Nederland, met zijn ouders, broertjes en zusjes rond in een woonwagen. In 1943 werd het rondtrekken door de nazi’s verboden.

Tijdens de razzia op 16 mei 1944 werd ook het gezin Weisz opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Zoni bleef achter en zag op het station van Assen de deportatietrein met zijn familie naar Auschwitz-Birkenau vertrekken. ‘Het jasje van mijn zusje Rakli, mijn vaders ogen – ik zie ze nog altijd voor me alsof het gisteren was.’

Liederen van Josef Malkin op gedichten van Ida Vos

Operazangeres Channa Malkin zingt de de liederencyclus Zwarte Bloemen ; liederen van haar vader Josef op gedichten van Ida Vos. ,,Ida schreef deze gedichten ter nagedachtenis aan haar klasgenoten, die via deze plek zijn weggevoerd om nooit meer terug te keren.” Malkin voerde het werk eerder uit in onder meer New York en Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Stille tocht vanaf 19.00 uur

De herdenking begint op 4 mei om 19.00 uur met een stille tocht. De toegangsweg naar het kampterrein is vanaf 16.30 uur open voor auto’s. RTV Drenthe zendt de herdenking live uit.

In de afgelopen twee jaar vond de herdenking vanwege de coronapandemie in alternatieve vorm plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu