Homostichting sleept gemeente Coevorden voor Raad van State om parkeerplaatsen bij de Kibbelkoele dag én nacht te openen

Stichting Platform Keelbos, die opkomt voor homo-ontmoetingsplaatsen, wil dat de gemeente Coevorden ervoor zorgt dat afgesloten parkeerplaatsen bij zwemplas De Kibbelkoele weer helemaal opengaan. De zaak ligt voor bij de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter.

Staatsbosbeheer, eigenaar van De Kibbelkoele, heeft een paar jaar geleden op vier parkeerplaatsen bordjes opgehangen dat er tussen zonsondergang en zonsopkomst niet geparkeerd mag worden. De terreineigenaar wil zo het bos onaantrekkelijk maken voor seksafspraken tussen homo’s in het donker.

Overdag mag het wel. Platform Keelbos wil dat de gemeente daar iets tegen doet. ,,Het zijn openbare parkeerplaatsen. Die kun je niet zomaar afsluiten’’, zei voorzitter Anthony Mathijsen van Stichting Keelbos. ,,En wij willen ook ’s nachts’’.

De gemeente Coevorden wilde er eerst de vingers niet aan branden en verwees Keelbos naar Staatsbosbeheer. Want de gemeente is hier niet bevoegd, meende Coevorden aanvankelijk. Keelbos werd niet-ontvankelijk verklaard.

Verbod geldt voor iedereen

De rechtbank Noord-Nederland vindt dat de gemeente wel bevoegd is maar verklaarde de homostichting eveneens niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank heeft Stichting Keelbos bij het ’s avonds en ’s nachts afsluiten van de parkeerplaatsen namelijk geen rechtstreeks belang. Want het verbod geldt voor iedereen, ook voor wandelaars en andere recreanten.

Daar zijn de mensen van de homostichting het niet mee eens. ,,Het is al heel lang een homo-ontmoetingsplaats’’, zeggen ze. Dat heeft de gemeente te pikken, vinden ze. Hierover moet de Raad van State in hoger beroep een beslissing nemen. Als de gemeente gelijk krijgt is het einde verhaal voor Keelbos.

Krijgt de homostichting gelijk dan moet Coevorden de bezwaren van Stichting Keelbos inhoudelijk gaan behandelen. Uitspraak voor 1 oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu