Honden krijgen eigen strand bij Grote Rietplas in Emmen (maar poep moet wel worden opgeruimd)

Naar verwachting nog dit jaar komt er een hondenstrand bij de Grote Rietplas.

Aan de oostzijde van de Grote Rietplas in Emmen komt een strand waar mensen het hele jaar door hun hond los kunnen laten lopen. Het strand wordt zo aangelegd dat de viervoeters makkelijk het water in kunnen.

Hiermee gaat een wens van veel hondenbezitters in vervulling. Het hondenstrand komt nabij het watersportstrand en het zogeheten Zweeds monument. De andere plek die hiervoor in beeld was, was de landtong naast het fietspad Boerweg. Dit is bij de straat Drieteenspecht, tussen de Grote en Kleine Rietplas.

Die locatie viel af na protest van buurtbewoners. ,,Zij gaven aan al langere tijd overlast te ervaren van onder meer ganzen en vissers’’, zegt Marianne Tiemens, woordvoerster van de gemeente. De plek die nu uitgekozen is, kan volgens Tiemens rekenen op instemming van de Werkgroep Hond en Grote Rietplas, die zich al lange tijd sterk maakt voor een hondenstrand.

Geen negatief effect op water bij zwemstranden

Vorig jaar legde de gemeente op eigen initiatief een hondenstrand aan nabij de kanobaan. De waterkant werd daar verlaagd, een half verhard pad onder handen genomen en het nabijgelegen parkeerterreintje kreeg een kleine opknapbeurt. Het eindresultaat was teleurstellend. Hondeneigenaren lieten de plek links liggen omdat het water daar te vies zou zijn.

Met de genoemde werkgroep en onder meer de wijkverenigingen Rietlanden en Woonparc Sandur werd daarna gezocht naar een geschikte stek. Belangrijk criterium was dat het hondenstrand geen negatief effect mocht hebben op de waterkwaliteit bij zwemstranden.

Honden mogen los lopen, maar poep moet wel worden opgeruimd

De gemeente hoopt dat het hondenstrand nog dit jaar kan worden aangelegd. ,,We zijn nog in overleg met de Werkgroep Hond en Grote Rietplas over de inrichting’’, zegt Tiemens. Hoe groot het terrein wordt, kan zij nog niet zeggen. Om geen vertraging op te lopen vanwege het broedseizoen is er enkele weken geleden al gesnoeid.

Procedureel gezien moeten er ook nog enkele stappen worden gezet. Zo moet er voor het gebied een ontheffing van het aanlijngebod komen. Van hondenbezitters wordt op het speciale strandje wel verwacht dat zij de poep van hun eigen hond opruimen en dat zij hun dier goed onder appèl hebben.

Zwemstranden zijn van mei tot oktober voor honden verboden terrein

Van 1 mei tot 1 oktober zijn de zwemstranden van de Grote Rietplas voor honden verboden terrein. Het gaat dan om het Rietstrand (bij het speeltoestel bij de Grote Rietplas), het Parelstrand (Bij de Pareldreef, Parc Sandur) en het Watersportstrand. Buiten het zwemseizoen zijn honden daar wel welkom, maar aangelijnd.

Het vorig jaar aanlegde hondenstrandje waar geen gebruik van wordt gemaakt, blijft daar gewoon liggen en blijft toegankelijk voor honden. De investeringen in dat gebied zijn volgens Tiemens geen weggegooid geld. ,,Het opknappen van het pad en de parkeerplaats gebeurde niet alleen voor hondenbezitters, maar ook voor kanoërs en roeiers.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu