Honden van de Monden jagen op organisatie WK speuren

Arie Stam - hier met zijn rottweiler Amboss - gaat het spoor voor het NK uitzetten.

Een vereniging? ,,Eigenlijk wilden we die niet.” Maar het kan verkeren. Vijf jaar na oprichting droomt de Hondensport Vereniging de Monden van wereldfaam.

Een wereldkampioenschap speuren voor boxers? In Nieuw-Weerdinge? De honden van de Monden zitten op het juiste spoor. Ze moeten nog wel even een examen afleggen: het NK voor alle hondenrassen.

Wereldkampioenschap speuren voor boxers

In het weekend van 1 en 2 december slaat het uur van de waarheid rond het thuishonk aan de Wisseldijk in Nieuw-Weerdinge. De twaalf beste honden strijden er om de titel beste speurneus. Minstens zo spannend als voor hun twaalf eerzuchtige baasjes is die wedstrijd voor de Hondensport Vereniging de Monden. Verloopt de organisatie vlekkeloos dan is Nieuw-Weerdinge volgend jaar vrijwel zeker strijdtoneel van een heus wereldkampioenschap: speuren voor boxers.

Bobo’s keuren de speurvelden

,,Wij gaan een mooi evenement neerzetten. Dit is een mooie kans om honden ook eens positief in het nieuws te brengen”, glundert Alice Schildkamp, voorzitter van de vereniging. De grote gebeurtenis werpt zijn schaduw vooruit. ,,Zaterdag komen de hoge omes van de Raad van Beheer van de commissie werkhonden. Zij gaan de speurvelden keuren. Een spannend moment voor ons.”

Achter de Avebe in Musselkanaal

En dat voor een vereniging die nog maar vijf jaar bestaat en in dat prille leven al twee keer is verhuisd. Waar het begon? Achter de Avebe-fabriek in Musselkanaal. ,,Eigenlijk wilden we geen vereniging worden, maar we worstelden allemaal met het probleem honderden kilometers te moeten reizen om te trainen. Daar hadden we geen zin meer in”, legt Schildkamp uit. Na drie jaar Musselkanaal verhuisde de hondensportvereniging naar Stadskanaal, op het motorsportterrein waar ook de Pinksterraces worden gehouden. Toen de motorclub MAC Stadskanaal een jaar geleden echter de huur opzegde, was de hondensportvereniging terug bij af totdat het voormalige trainingscentrum voor politiehonden in Nieuw-Weerdinge in beeld kwam.

Eén grote modderpoel

Een gespreid bedje was het niet. Schildkamp wijst naar het grasveldje waar de honden worden getraind. ,,Waar nu gras is, was vorig jaar één grote modderpoel waar dertien enorme populieren op stonden. We hebben er handenvol werk aan gehad, maar nu zijn we blij met deze locatie.” De naam Hondensport Vereniging de Monden is een understatement qua verspreidingsgebied. Schildkamp - zelf woonachtig op een steenworp afstand van het thuishonk - somt de woonplaatsen van de leden op. Rhede (D), Groningen, Wildervank, Blijham, Nieuw-Buinen, Stadskanaal, Roswinkel, Munnekemoer.

Zeventien leden, maar toch een wachtlijst

Zo groot als het achterland is, zo klein is het ledenbestand. Zeventien. Is het nakende NK hét middel om aan de weg te timmeren en nieuwe leden te werven? Nee dus. Raar maar waar: de club heeft een ledenstop. ,,We hebben zelfs een wachtlijst van drie mensen. We hebben te weinig begeleiders. Onze drie trainers moeten zelf ook hun hobby ook kunnen uitoefenen”, legt Schildkamp uit. Drie keer per week wordt er getraind op de onderdelen speuren, gehoorzaamheid en pakwerk.

Boeren werken mee

Terug naar het NK speuren. Dat wordt in twee dagen beslecht op boerenland. De ene dag op akkerland, dan op een weiland. In beide gevallen wordt een spoor uitgezet van 1800 meter. Schildkamp: ,,Boeren werken supergoed mee. Er zit een aantal verplichte figuren in als halve cirkels en spitse hoeken. Een van onze leden, Arie Stam, heeft veel ervaring met het uittekenen en uitzetten van zo’n speurveld. Onderweg dropt hij zeven strookjes van 2 bij 10 centimeter van bijvoorbeeld vloerbedekking of plastic die de honden moeten opsporen. Ze kunnen maximaal 100 punten verdienen. Alles wat misgaat levert puntenaftrek op.”

Drone met beeldscherm?

Voor het publiek en zeker de leek is het lastig te volgen. ,,Vooral omdat een deel van de wedstrijd zich op grote afstand van het publiek afspeelt. Misschien kunnen we iets regelen met een drone en een beeldscherm. De catering moet ons verdienmodel worden. Onze klimwand is bijna versleten. Als we maar genoeg rookworst en glühwein verkopen, houden we er misschien een nieuwe aan over.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu