Na vier jaar soebatten is er nog steeds onenigheid over het hondenbeleid bij de Rietplas. Gemeente Emmen houdt ons aan het lijntje, vinden hondenbezitters

Een goede uitlaatplek voor onze viervoeters ontbreekt bij de Grote Rietplas, vindt een groep hondenbezitters uit Emmen. „De gemeente neemt nog steeds een lijst met zeshonderd handtekeningen niet serieus.”

Honden en hun baasjes maken graag gebruik van de Grote Rietplas, maar de gemeente Emmen staat dat niet overal toe.

Honden en hun baasjes maken graag gebruik van de Grote Rietplas, maar de gemeente Emmen staat dat niet overal toe. Foto: Jan Anninga

Vissers, zwemmers, kanoërs, roeiers, hondenbezitters: het is een flinke puzzel om alle recreanten een goede plek aan de Grote Rietplas te geven, zegt woordvoerder Marianne Tiemens van de gemeente Emmen. „Maar we doen zeker ons best.”

Hartenkreet

Ze reageert op een hartenkreet van inwoners Ephraïm Helmig en Kim Wessels, die namens een groep inwoners een grotere en betere plek willen om honden uit te laten en te laten zwemmen in het recreatiegebied. Nu zijn er twee uitlaatgebieden, maar die voldoen volgens hen niet. „Een ervan is voor veel hondenbezitters te ver lopen, een ander gebied is te dicht bij een drukke weg. Ook zitten daar vissers, waardoor er scherpe vishaakjes kunnen liggen, en zouden er rattenvallen zijn geplaatst. Het water is er ook erg vies.”

Tot september 2017 lieten veel baasjes hun honden uit bij het Snippenveld. Toen stuurde een handhaver Kim Wessels en haar honden Luca en Fram daar weg, omdat dit tegen de regels zou zijn. Wessels startte daarop een handtekeningenactie om wel een goede plek te creëren voor de honden en overhandigde verantwoordelijk wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) zeshonderd steunbetuigingen.

Sindsdien zijn er diverse gesprekken geweest en heeft de gemeente twee nieuwe ‘hondengebieden’ aangewezen. Eentje bij het zogenoemde Zweeds monument, een ander bij de kanobaan. Helmig en Wessels vinden de plek bij het Zweeds monument te klein en te ver, die bij de kanobaan is dus vervuild. „Bovendien loopt daar een drukke weg, het is helemaal niet veilig voor honden”, zegt Helmig.

‘Geef ons plek bij Snippenveld terug’

„We willen eigenlijk de plek bij het Snippenveld terug”, zegt Helmig. „Daar kon je altijd je hond laten zwemmen en zelf lekker op het strand liggen”, vult Wessels aan. Maar volgens Tiemens mag dit niet op grond van regels van de provincie, die over de kwaliteit van het zwemwater gaat. „We hebben onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat honden zeker niet de grootste vervuilers van het water zijn”, reageren Wessels en Helmig in koor.

De hondenbezitters vinden dat Van der Weide hen niet serieus neemt. „We worden aan het lijntje gehouden”, zegt Helmig. „We gaan echter graag opnieuw het gesprek aan”, reageert Tiemens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu