Honderd NS-collega's brengen indrukwekkende laatste eer aan machinist die verongelukte in Hooghalen

Honderd machinisten en hoofdconducteurs van NS-standplaats Zwolle hebben vanmiddag de laatste eer bewezen aan hun Hardenbergse collega Gerrit Jan Schuldink, die vrijdagmiddag verongelukte op een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen. Zij vormden in hun uniformen een erehaag voor de ingang van uitvaartcentrum De Lariks in Rheeze.

Honderden collega's vormen een stoet langs de route.

Honderden collega's vormen een stoet langs de route. Foto: Benny Koerhuis

De 58-jarige machinist uit Hardenberg kwam vrijdagmiddag om het leven toen zijn trein op de onbewaakte overweg op een met zand en puin beladen kiepwagen van een overstekende trekker botste.  Hij overleed ter plekke. Schuldink werkte sinds 1991 bij de NS, eerst als monteur en de laatste twintig jaar als machinist vanuit standplaats Zwolle. Hij wordt omschreven als een uitstekend vakman met gevoel voor humor en een betrokken collega waarop je altijd kon rekenen.

Druk overleg

Veel van zijn collega’s wilden persoonlijk afscheid van hem nemen, maar dat is in deze coronatijd moeilijk. Vanuit de NS is de afgelopen dagen druk overleg gevoerd met burgemeester Jan Willem Wiggers om ondanks de noodverordeningen een erehaag te mogen vormen bij de uitvaart.

Gisteren gaf de Hardenbergse burgemeester ontheffing voor een erehaag van maximaal honderd mensen. Wiggers besefte dat hij zo ook collega's van Schuldink zou teleurstellen en nam daarom contact op met Roger van Boxtel om zijn besluit persoonlijk aan de president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen toe te lichten.

Twee minuten stilte

Omdat de animo veel groter was is door de NS-leiding besloten dat alleen machinisten en hoofdconducteurs van standplaats Zwolle de erehaag mochten vormen bij de begraafplaats.

Aan andere collega's werd voorgesteld om de afscheidsceremonie in uitvaartcentrum De Lariks online te volgen en bij het begin van die plechtigheid voor het station van de eigen standplaats twee minuten stilte in acht te nemen, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Vlaggen halfstok

Bij de onbewaakte spoorwegovergang in Hooghalen waar vrijdag het fatale treinongeluk plaatsvond, rijden de treinen sinds de dienstregeling maandagmiddag werd hervat tot en met vanmiddag met 10 km per uur, als teken van respect voor hun verongelukte collega. Verder hangen op alle stations de vlaggen vandaag halfstok.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu