Honderd jaar en nog kippen slachten

Mevrouw De Weerd-Ensing en burgemeester Klaas Smid. Foto: Jaspar Moulijn

Ze trekt zelf nog kippen 'hun jasje uit'. ,,Geen tien per dag meer, maar twee haal ik wel.” Maike de Weerd-Ensing uit Westervelde werd honderd jaar.

Jas uittrekken

Nee, ze vangt de kippen niet zelf meer en maakt ze ook niet af. Dat doet haar zoon Roelof, bij wie mevrouw De Weerd in de boerderij woont. Maar de kersverse eeuwelinge trekt de kippen ’nog wel de jas uit’. Ach, de kippen hebben een mooi leven gehad, in het hok dat ooit de oude varkensschuur was.

Als de groente uit eigen tuin klaar is voor de oogst, staat mevrouw De Weerd in het stookhok om te helpen met het wecken. „Boontjes, wortels noem maar op.”

Tientallen bossen bloemen

Honderd jaar werd de oudste inwoner van Westervelde op tweede paasdag. ,,Dat heb ik geweten. De buren hebben de vlag uitgestoken en met de familie hebben we een mooi feest in café Zwaneveld in Norg gehad.” En wat heeft ze voor cadeau gekregen? Een mooi tafelkleed voor op de keukentafel. En tientallen bossen bloemen, die lang niet allemaal in het huiskamertje van mevrouw De Weerd passen.

Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld kwam vandaag op bezoek en nam ook nog een grote bos bloemen mee. Met een kop koffie en een gebakje kletste de burgemeester ruim een half uur met de jarige. Dat verliep in alle hartelijkheid met af en toe een grap, want mevrouw is nog zeer goed bij de pinken.

Eerpels met bonen en appelmoes

Mevrouw De Weerd redt zich nog prima, al wordt het lopen wel iets minder. ,,Op mijn 93ste heb ik nog een nieuwe heup gekregen. De chirurg zei: als mevrouw het wil, dan krijgt ze er een. Ik ben er zo blij mee. Ik heb maar één medicijn. Een pilletje tegen hartritmestoornissen.”

Voor haar geen bejaardentehuis. Ze wil niet weg van de boerderij waar ze al tachtig jaar woont, in het hart van Westervelde. ,,Kijk eens wat voor mooi uitzicht ik heb. Ik kijk tot aan het Norgerhout aan toe. Alleen die nieuwe schuur van de overburen staat er een beetje voor.”

Mevrouw De Weerd is geboren in Altena, bij Peize. Op haar 14de ging ze ‘in de kost’ bij de adellijke familie Tonckens in Westervelde. ,,In het Witte Huis.” Daar is nu het hotel-restaurant Jufferen Lunsingh gevestigd. Ze is nooit meer weggeweest uit het dorp. Ze ontmoette er haar man Wiebe en later gingen ze wonen in zijn ouderlijk huis aan de Hoofdweg. Hij overleed in 1997, op 91-jarige leeftijd. Ze kreeg vijf kinderen en negen kleinkinderen.

Hoe word je honderd jaar? Mevrouw De Weerd: ,,Door gewone kost. Eerpels met bonen en appelmoes.”

Nieuws

Meest gelezen

menu