Honderden jongeren vieren ondanks corona nieuwjaar in Staphorst en burgemeester ziet dat het goed was

Stewards zien toe op een ordentelijk verloop van de viering van nieuwjaar in Staphorst Foto: Eelco Kuiken

Oké, corona bestond afgelopen nacht even niet in een mistig Staphorst. Honderden jongeren kwamen bijeen op de rotonde in het dorp. Toch is burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst tevreden. Hij geeft de jeugd zelfs een dikke pluim.

,,Ik wil de jongeren een compliment maken. Ze hebben zich goed gedragen. Geen gedoe, nauwelijks vernielingen en een goede sfeer. Ja, er waren veel jongeren bij elkaar en ze hielden lang niet allemaal 1,5 meter afstand, maar dat kon je verwachten, dat gebeurde overal in het land. De jeugd wil elkaar ontmoeten. Prioriteit was de openbare orde en veiligheid. Het is goed gegaan”, zegt Kok die er de hele nacht bij was.

Een gespannen sfeer

De sfeer bij velen die niet uit Staphorst kwamen, was wat gespannen. Afgelopen zaterdag waren er honderd jongeren bijeen op de Staphorster ovale rotonde. Veel vuurwerk en zelfs een vuur. Er werd schande van gesproken. Ook toen gebeurde er verder weinig, behalve dat de 1,5 meter niet in acht werd genomen. De politie greep niet in. Dat deed ze afgelopen nacht weer niet, hoewel agenten veelvuldig rondreden. Het waren immers de stewards die de jeugd in het gareel hielden.

In Staphorst was er behalve corona nog een factor van betekenis: het grote feest dat jaarlijks plaatsvindt op het evenemententerrein, ging niet door. Normaal gesproken trekt het festijn duizend jongeren. Die bleven nu veel langer plakken in de dorpskern.

65 stewards paraat

Desondanks ging het goed. De burgemeester is zeer onder de indruk van de 65 stewards die vannacht in de weer waren in de gemeente Staphorst. Het zijn elk jaar heren en een enkele dame uit de gemeenschap zelf, allemaal met een geel hesje aan. Het zijn de bakker, de slager, de schoolmeester, de oom en veel vaders.

Af en toe moesten ze even ingrijpen als jongeren een verkeersbord wilden opblazen of ze plukten iemand uit de bosjes. Rond half vijf kregen ze allemaal een kop snert en een gehaktbal. Even opwarmen. „Diep respect voor de stewards, die geheel vrijwillig dit doen. Als ik ergens anders burgemeester word, dan neem ik dit zeker mee. Echt geweldig wat deze heren en dames doen.”

Er werd volop geknuffeld

Oké, de coronaregels werden door de jongeren aan hun laars gelapt. Er werd volop geknuffeld en omhelsd en er was veel zwaar vuurwerk. Kok: „Inderdaad de oproep was: blijf thuis. Desondanks wisten we dat het druk zou worden. Dat was op veel meer plekken zo. Dan kijk je naar de openbare orde en veiligheid, dat is prioriteit. Dat is goed gegaan. Hier spreekt een tevreden burgemeester”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu