Hoofdofficier vergelijkt gravers naar Willeke Dost met blokkeerfriezen

Achter de boerderij in Koekange is door de politie al twee keer naar het lichaam van Willeke Dost gezocht. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

De Drenten die uit eigen beweging proberen het lichaam van de verdwenen Willeke Dost op te graven, zijn vergelijkbaar met de blokkeerfriezen. Het hoort bij deze tijd, dat steeds meer mensen het heft in eigen hand nemen.

Dat vindt althans de hoofdofficier van justitie in Noord-Nederlands Guus Schram. Hij constateert dat in een interview met het Financieel Dagblad . De zogeheten blokkeerfriezen hielden eind 2017 westerlingen tegen die in bussen op weg waren naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum om tegen Zwarte Piet te protesteren.

En in Koekange wordt onder aanvoering van Emmenaar Jan Huzen al enige tijd geprobeerd om het lichaam van de in 1992 verdwenen Willeke Dost te vinden. Volgens Huzen en zijn Facebook-groep doet de politie niet haar best genoeg om Dost te vinden. Die zou begraven moeten zijn in een weiland achter het huis, waar ze als pleegkind woonde. Overigens hebben twee graafacties door de politie tot nog toe niets opgeleverd. Een van die acties was op aanwijzing van tips van Huzen en de zoekhonden van Signi.

‘Dan zouden we de rechtsstaat loslaten’

'Als OM kunnen we niet besluiten een onderzoek te doen of iemands telefoon af te luisteren, omdat het publiek het wil. Dan zouden we de rechtsstaat loslaten”, zegt Schram in het interview. ,,Aan de andere kant hebben we te maken met de druk vanuit de publieke opinie: heeft het OM zijn werk wel goed gedaan? Dat spanningsveld verplicht ons om steeds beter - in begrijpelijke taal - uit te leggen waarom we iets wel of niet doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu