Hoofdrol voor ‘hartveilig’ Valthermond in promotiefilm reanimatie

Ruud Boven (rechts) bij de ingebruikname van de zesde aed eerder dit jaar. Links Evert Jan Braakman van naturistencamping Het Verlaat waar de defibrilator een plek kreeg. Foto archief Harry Tielman

Het dorp en inwoners van Valthermond spelen de hoofdrol in een promotiefilm voor hartreanimatie, die binnenkort wordt opgenomen.

Het filmpje, een initiatief van de Hartstichting, HartslagNu en Hartveilig Drenthe, wordt eerst door de regionale zender uitgezonden. Slaat het aan, dan volgt mogelijk de landelijke televisie. ,,Als je waarmaakt wat je zegt, dan krijg je dit soort cadeautjes’’, zegt Ruud Boven, voorzitter van Hartveilig Valthermond.

Hartveiligste plek van Nederland?

Valthermond is druk doende de ‘hartveiligste plek’ van Nederland te worden. Zeer recent kreeg de zevende defibrillator een plek in het dorp en na de bouwvak volgt nummer acht. Dan is er in het langgerekte dorp altijd binnen zes minuten een zogeheten aed bij de hand wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand.

Zonder mensen, die weten om te gaan met de apparaten, heb je niet veel aan defibrillatoren. Daarom zijn de mensen van Hartveilig Valthermond ook druk bezig met het opleiden van burgerhulpverleners. Op dit moment telt het dorp er ongeveer 120. Om de hartveiligste plek van Nederland te worden, moet vijf procent van de bevolking burgerhulpverlener zijn.

‘De spoeling wordt dunner’

,,Als het om de aanwezigheid van voldoende defibrillatoren gaat, voldoen we aan de norm. Wat betreft de burgerhulpverleners moeten we nog even aan de bak. Voor 31 december moeten we eigenlijk nog 50 mensen werven en opleiden. Maar ja, we zijn al een tijdje bezig en de spoeling wordt dunner’’, stelt Boven, in het dagelijks leven anethesieverpleegkundige en vakdocent reanimatie bij Treant Zorggroep.

En lukt het niet voor het einde van het jaar, dan gaat Hartveilig Valthermond volgend jaar gewoon verder. ,,Er is geen plek in Nederland die voldoet aan de vijf procent-norm. Echt bang dat we voor 31 december door een ander initiatief worden ingehaald, ben ik dus niet.’’

Drone zoomt in op slachtoffer

In het nog te maken filmpje zoomt een drone in op een slachtoffer dat op straat in Valthermond is getroffen door een hartstilstand. Mensen uit het dorp snellen toe en vanwege de aed-dichtheid in het dorp is de defibrillator snel gevonden en weten de mensen ongetwijfeld wat ze moeten doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu