Hoofdverdachte uit Assen diefstal peperdure crossmotoren blijft langer vastzitten

Crossmotoren werden op grote schaal gestolen

Een 20-jarige man uit Assen moet langer blijven vastzitten voor zijn rol in de diefstal van diverse dure crossmotoren en onderdelen. Hij is een van de hoofdverdachten, bleek donderdag tijdens een pro formazitting bij de rechtbank in Assen.

De man wordt verdacht van het stelen van crossmotoren (Husqvarna 450 cc, twee KTM’s, vier Honda’s) in Hooghalen, Eelde en Deurze. Volgens de officier van justitie komen daar ook nog twee zaken bij. Het gaat volgens het OM ook om diefstal van crossmotoren in Drenthe. Bij de diefstallen zijn ook motoronderdelen gestolen en een compressor en aggregaat.

Peperdure motoren

Volgens de officier van justitie is het onderzoek naar de diefstal van motoren nog gaande. De hoofdverdachte uit Assen wordt ook nog gelinkt aan twee andere diefstallen. ,,De recherche is daar mee bezig. Het onderzoek is nog niet afgerond.”

Vorig en begin van dit jaar werden op vrij grote schaal peperdure motoren ontvreemd. Een bende, waar de 20-jarige man deel van uitmaakt, wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. In totaal hield de politie twaalf personen aan. Ze komen uit Assen, Delfzijl en Tynaarlo. Er zouden nog vier personen in de gevangenis zitten.

De advocaat van de verdachte vroeg donderdag om vrijlating van zijn cliënt. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie amper iets tegen de 20-jarige. ,,Het zijn wat losse flodders die aan elkaar zijn gerijgd door het OM.”

Telefoon aangestraald

De man werd begin juli gearresteerd met elf kompanen die ook verantwoordelijk worden gehouden voor de diefstallen. De motoren zijn duizenden euro’s waard, soms veel meer. De 20-jarige Assenaar wordt als een van de hoofdverdachten in deze zaak gezien. Zijn telefoon werd bijvoorbeeld in de buurt aangestraald op de momenten dat de motoren werden gejat.

Net zoals het OM vindt de rechtbank het niet verstandig dat de man vrij komt. Er zijn volgens de rechters ‘zwaarwegende redenen’ om de man te schorsen van detentie. Een enkelband, iets wat zijn advocaat suggereerde, zit er ook niet in. De 20-jarige man, die nog bij zijn moeder woont, noemde het jammer dat hij in de cel moet blijven. ,,Ik had net zelf een eigen huisje gekregen. De gemeente Assen steunt mij ook goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu