Hoogeveen krijgt 4,4 miljoen euro om in deel Erflanden aardgas te vervangen door waterstof. Ook subsidie voor dorp Ansen

De gemeente Hoogeveen heeft een subsidie van 4,4 miljoen euro in de wacht gesleept om in een deel van de wijk Erflanden aardgas te vervangen door groene waterstof.

De miljoenenbijdrage is voor het westelijke deel van Erflanden in Hoogeveen, om aardgas te vervangen door groene waterstof

De miljoenenbijdrage is voor het westelijke deel van Erflanden in Hoogeveen, om aardgas te vervangen door groene waterstof Foto: Aerophoto Eelde

Dat kan door het bestaande aardgasnetwerk te gebruiken voor het vervoer van waterstof en door de huidige cv-ketels te vervangen door waterstof cv-ketels.

Het geld wordt gebruikt voor 427 bestaande woningen in het westelijke deel van de nieuwbouwwijk. In de subsidieaanvraag van Hoogeveen staat dat de gemeente uitgaat van ruim 6300 euro per woning. Vanaf 2027 moeten de circa 700 woningen in het oostelijke deel van Erflanden volgen.

‘Proeftuinen’

De miljoenenbijdrage komt uit het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken, als subsidie voor ‘proeftuinen’ waar andere gemeenten weer van kunnen leren.

In totaal aasden 71 gemeenten op subsidie, maar voor 25 wijken was geld beschikbaar. Een speciale adviescommissie heeft alle aanvragen beoordeeld.

Wethouder Werner ten Kate is blij met de financiële toekenning: ,,Met deze bijdrage kunnen we aan de slag in Erflanden, samen met de bewoners en onze samenwerkingspartners, om te komen tot draagvlak en uitvoeringsplannen.’’

Ook subsidie voor Ansen

Ook Ansen deelt mee in de vreugde. Het dorp wil over zes jaar van het aardgas af zijn. Het betekent dat huizen en gebouwen verduurzaamd moeten worden en dat zelf energie opgewekt en opgeslagen moet worden. Naar verwachting komt ruim 2 miljoen euro beschikbaar om de plannen te verwezenlijken.

Tijdens een eerdere subsidieronde kregen al 27 gemeenten een financiële bijdrage voor het aardgasvrij maken van wijken. Toen ging het om een totaalbedrag van 120 miljoen euro.

Proeftuinwijken moeten binnen acht jaar zijn losgekoppeld van het gas. Uiterlijk in 2050 moeten alle wijken in Nederlandse gemeenten van het gas af, zo is de bedoeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu