Hoogeveen ziet inkomsten uit parkeren fors dalen: tekort verwacht van ruim zeven ton

De gemeente Hoogeveen verwacht over dit jaar een tekort op parkeren van 721.000 euro. Dat blijkt uit een financiële tussenbalans.

Hoogeveen verwacht over 2021 aanzienlijk minder geld in het laatje van parkeren dan begroot

Hoogeveen verwacht over 2021 aanzienlijk minder geld in het laatje van parkeren dan begroot Foto: DvhN

In het voorjaar werd de scheefgroei al zichtbaar. De gemeente liep uit de pas met de inkomsten van parkeren in relatie tot de begroting, die uitgaat van een opbrengst uit betaald parkeren van 2,7 miljoen euro in 2021.

Hoogeveen verwacht dat de teller dit jaar op zo’n 2 miljoen blijft steken. Het tekort van ruim zeven ton wordt voor het leeuwendeel, (437.000 euro) veroorzaakt door de gevolgen van corona. Mensen bezoeken minder vaak het koopcentrum en dat vertaalt zich in lagere inkomsten uit parkeren.

Parkeervergunningen

Eenzelfde beeld is te zien bij de parkeervergunningen, waar Hoogeveen afstevent op een tekort van 153.000 euro. Behalve Covid-19 heeft deze tegenvaller ook te maken met een afname van vergunningen aan medewerkers van de ambtelijke organisatie.

Ambtenaren konden altijd redelijk voordelig in het bezit komen van een parkeervergunning, maar die tarieven zijn dit jaar gelijk getrokken. Alle werknemers in het centrum die een jaarkaart voor parkeren willen, betalen daar 350 euro voor. Een aantal ambtenaren heeft dat er niet (meer) voor over, zo blijkt.

Parkeergarage niet in trek

Hoogeveen int ook minder parkeerboetes dan begroot. Omdat er minder in het centrum geparkeerd wordt, is er er voor 70.000 euro minder bonnen geschreven. Tot slot blijft de populariteit van parkeergarage De Kaap laag. De opbrengsten blijven volgens de laatste prognose achter met 150.000 euro.

Tot slot gaat de gemeente de geplande bezuiniging op het onderhoud van parkeerautomaten niet halen. De reden is dat de ombouw naar apparaten waar niet meer met contant geld kan worden betaald, vertraagd is. ‘Daardoor hebben we hogere onderhoudskosten’, schrijft het college.

Geen ‘inhaalacties’

De financiële scheur in de broek neemt de gemeente voor lief. Volgens het college komen er geen ‘inhaalacties’. ‘We moeten dit risico nemen’, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Binnenkort wordt duidelijk hoeveel compensatie Hoogeveen van het rijk krijgt, maar de gemeente verwacht niet dat het tekort daarmee weggepoetst is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu