Hoogeveen wacht op brandcijfers

Autobrand in Hoogeveen op 9 januari 2015. FOTO PERSBUREAU METER

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen wil weten of het aantal brandstichtingen van de afgelopen jaren in Hoogeveen afwijkt van het landelijk gemiddelde. En als dat zo is, dan wil hij onderzoeken waar dat aan ligt.

De impact van elke brandstichting is groot, weet Loohuis. ,,En elke autobrand leidt weer tot actie'', zegt hij. Vorige week gingen twee auto's in Hoogeveen in vlammen op.

Loohuis: ,,Dit heeft hoge prioriteit. We weten nog niet of deze branden in verband kunnen worden gebracht met de hausse van vorig jaar. Maar wat we sowieso nu willen weten, is of het aantal brandstichtingen in Hoogeveen hetzelfde is als in plaatsen van dezelfde grootte.”

35 auto's in 2014

Mocht het aantal brandstichtingen van de afgelopen jaren in Hoogeveen erg afwijken dan wil Loohuis ‘de spade net iets dieper steken en kijken waar het aan ligt'. ,,Waar ligt dan de oorzaak? Hebben we meer mensen met een brandverleden in Hoogeveen? Zijn we te nonchalant met vuur? Moet er op school meer aandacht aan worden besteed?''

Voordat het zover komt, moet de burgemeester eerst de landelijke cijfers kennen. Hij verwacht die binnen veertien dagen van de politie te ontvangen. ,,Mijn gevoel is dat we wat afwijken van het landelijk gemiddelde, maar ik wil de harde cijfers afwachten.''

In 2014 gingen in Hoogeveen 35 auto's in vlammen op. Volgens de politie was er geen verband tussen die branden en de reeks van meer dan twintig branden (auto's, aanhangers, schuttingen, carports) in het voorjaar en de zomer van 2015, die nog steeds wordt onderzocht.

Op 6 januari rond zes uur 's ochtends brandde een auto uit aan de Holtienstraat. De brandweer moest bluswater gebruiken en nu is niet meer te achterhalen of er sprake is geweest van brandstichting. De autobrand van afgelopen zaterdag in het Kaaplaantje werd met een branddeken bestreden, een deken van zo'n 30 vierkante meter die de hele auto bedekt. ,,Op die manier blijven de sporen beter bewaard'', zegt districtscommandant van de brandweer Albert-Jan Giethoorn. De deken geniet daarom de voorkeur. De politie vermoedt brandstichting.

'Ik had gehoopt dat het was afgelopen'

Giethoorn: ,,We hebben vorige week met de hele ploeg alle afspraken van vorig jaar nog eens herhaald wat betreft samenwerking met de politie en de ogen en oren goed open houden. Ik had gehoopt dat het was afgelopen, maar we hebben het niet voor het zeggen.”

Beide branden worden betrokken bij het uitgebreide onderzoek naar de reeks brandstichtingen tussen mei en september vorig jaar. De politie praat deze week met mensen in de buurt van beide brandhaarden en gaat kijken of in de omgeving camerabeelden beschikbaar zijn. Of de branden ook daadwerkelijk een verband hebben met de eerdere brandstichtingen kan de politie nog niet zeggen.

Op 31 augustus vorig jaar werd al een 39-jarige man uit Hoogeveen aangehouden in verband met deze brandstichtingen. Hij heeft zeven branden bekend en zit nog vast. Een eerste (pro-forma-)zitting is al geweest, maar de zaak is inhoudelijk nog niet behandeld. In september werden nog drie aanhoudingen verricht. Deze mensen zijn vrijgelaten, maar zijn volgens het Openbaar Ministerie nog steeds verdachte.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu