Hoogeveen wil bouw walwoningen in Erflanden ondanks protest ('Inhoudelijk zijn we niet bij elkaar gekomen')

Op dit speelveldje wil de gemeente Hoogeveen vier walwoningen laten bouwen. Omwonenden zijn daar fel tegen gekant. Foto: DvhN

Hoogeveen wil de bouw van vier zogeheten walwoningen op een groenstrook in het oostelijke deel van de wijk Erflanden doorzetten, ondanks massaal protest van omwonenden.

Het college vraagt de gemeenteraad volgende week donderdag toestemming voor de bouw van de woningen aan het Damhert, in de punt van de geluidswal en de Hoogeveense Vaart. Voor de bouw moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Weerstand

De bouwplannen stuiten op veel weerstand van buurtbewoners; 45 van hen hebben grote problemen met de komst van de huizen op de plek waar nu kinderen spelen. Ook is er onvrede over de lage grondprijs die gaat gelden en sterk afwijkt van wat bewoners indertijd voor de grond betaalden.

De werkgroep en de gemeente hebben meerdere keren met elkaar gesproken, maar zonder resultaat. ,,Inhoudelijk zijn we niet bij elkaar gekomen’’, stelt wethouder Jan Zwiers. Het college vindt de realisatie van de woningen zwaarder wegen dan behoud van het oorspronkelijke trapveldje op die plek.

Geluidsnormen

De vier huizen worden in een wal gebouwd en hebben een specifieke indeling, waardoor de woning voldoet aan de geluidsnormen. Hierdoor kan er gebouwd worden op een locatie, waar dat voorheen niet kon.

Volgens de gemeente kunnen kinderen wel in de buurt blijven spelen. Door verkleining van een bouwkavel ontstaat een ander, groter speelveld tegenover het huidige trapveldje. Zwiers: ,,Het gaat van 300 naar ongeveer 550 vierkante meter. In samenspraak met de buurt wordt dit nieuwe kinderspeelveld ingevuld.”

Indien de raad akkoord gaat, wordt het plan zes weken ter inzage gelegd. De buurt heeft al eerder aangekondigd om door te gaan tot de Raad van State.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu