Hoogeveense burgemeester kapittelt houding Treant

De communicatie van zorgkoepel Treant over de toekomst van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen schiet flink te kort, vindt burgemeester Karel Loohuis.

Volgens hem praat de directie vooral over interne, zorggerelateerde processen, waar de bevolking niets mee kan. ,,Het is allemaal vaag’’, stelt Loohuis. ,,Onze burgers willen gewoon weten waar ze aan toe zijn als ze ziek worden, een been breken of een onderzoek moeten ondergaan. Geef daar gewoon eens helder antwoord op. Mensen hebben er recht op te weten wat de ontwikkelingen voor hen betekenen.’’

Maatschappelijk is er onrust en zorg over het voortbestaan van Bethesda, gevoed door een intern advies over afslanking van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal en de concentratie van complexe zorg in Emmen. Deze ziekenhuizen maken deel uit van de Treant Zorggroep. Verder draagt het plotselinge ontslag, eind vorig jaar, van twee leden van de raad van bestuur (Marcel Kuin en Guus Bruins) niet bij aan een stabiele en vertrouwenwekkende situatie.

Loohuis begrijpt de gebrekkige communicatie naar de bevolking niet. ,,Het zijn wél je klanten. Verder heb je ook nog eens te maken met concurrentie in de regio.’’ Voor Hoogeveen, zegt de burgemeester, blijft het beleidsdocument van Treant over de zorg tot 2020 leidend. ,,Aan die afspraken, gebaseerd op een volwaardig ziekenhuis, houden wij de directie.’’ Het gaat dan onder meer om behoud van spoedeisende hulp (SEH), intensive care (IC) en klinische verloskunde.

Hoewel de gemeente niet over de bedrijfsvoering van het ziekenhuis gaat, wil Hoogeveen druk op de ketel houden. Loohuis: ,,We staan voor de belangen van onze inwoners, het is óns ziekenhuis.’’ Vorige week is een stuurgroep geformeerd met twee wethouders van Hoogeveen en De Wolden en de burgemeester, die zich laten ondersteunen door een nog te werven ‘gerenommeerd extern bureau’, met expertise binnen de gezondheidszorg. De gemeenten willen weten waar mogelijkheden liggen op beïnvloeding van het besluitvormingsproces van Treant en hoe ze dat kunnen vormgeven. ,,Die kennis hebben we nu niet.’’

Ook praat de stuurgroep met de zorgverzekeraar. ,,Die speelt een belangrijke rol in het zorgaanbod.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu