Hoogeveense organisatie hoopt op crowdfunding om hulpgoederen alsnog Kirgizische grens over te krijgen

De goederen in de douane terminal Foto: Ryce Travel

De Hoogeveense reisorganisatie Ryce Travel zet in op crowdfunding om eerder gedoneerde goederen naar Kirgizië (Centraal-Azië) te krijgen. Bij de eerste poging werd het transport tegengehouden bij de grens van Wit-Rusland, omdat er levensmiddelen bij waren die het land niet in mochten.

Stichting Ryce Travel probeerde in juni al om 22 pallets met onder andere kleding, medische producten en lesmateriaal naar Kirgizië te brengen. Het Aziatische land is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om alleen naar Kirgizië te reizen als dat ‘echt noodzakelijk is’ (code oranje).

„Er is weinig belangstelling in de wereld voor Kirgizië, terwijl het daar veel slechter gesteld is met de corona-aanpak dan in een westers land als Nederland”, zegt oprichter Peter Hofman van Stichting Ryce Travel.

„We hebben in elk geval 12.000 euro nodig voor alle kosten”, aldus Hofman. „We hebben nu al 3000 euro opgehaald door inzamelingsactie op internet, maar we hebben dus nog 9000 euro nodig.” Met dat geld zijn alle kosten voor het hulptransport naar Kirgizië voor de Hoogeveense stichting gedekt.

Verzegeld transport

De eerste keer dat een transport met deze pallets naar het land ging, werd het tegengehouden door de douane van Wit-Rusland. Hofman: „Ze vonden een aantal levensmiddelen tussen de donaties die absoluut het land niet in mochten.” Levensmiddelen mogen alleen vervoerd worden door een bevoegd transportbedrijf met speciale certificering. Die levensmiddelen worden bij de tweede poging uit de lading gehaald.

Om ervoor te zorgen dat dit tweede transport wel goed aankomt, heeft Ryce Travel veel contact met de douanes van Litouwen, Wit-Rusland en Kirgizië. „De Kirgizische overheid heeft gezegd dat ze een verzegelde vrachtwagen naar Nederland sturen. Die kan niet open gemaakt worden totdat het op de plek van bestemming is”, zegt Hofman. Hij hoopt na dit weekend de vrachtwagen op pad te sturen, maar dan moet er wel genoeg geld opgehaald zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu