Hoogeveense raad laakt communicatie rond komst walwoningen: 'Dit is wat ons betreft de laatste keer'

In het oostelijke deel van de Hoogeveense woonwijk Erflanden is veel verzet tegen de komst van vier zogeheten walwoningen. De gemeenteraad lijkt de bouw echter niet te willen blokkeren.

Op deze groenstrook die in gebruik is als trapveld moeten vier walwoningen gebouwd worden.

Op deze groenstrook die in gebruik is als trapveld moeten vier walwoningen gebouwd worden. Foto: DvhN

De gemeente Hoogeveen wil de bouw van de vier woningen op een groenstrook, ondanks de vele bezwaren, doorzetten. Het college vroeg de gemeenteraad donderdagavond toestemming voor de komst van de woningen aan het Damhert, in de punt van de geluidswal en de Hoogeveense Vaart.

Voor de bouw moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Boosheid

Een aantal omwonenden stak hun boosheid, teleurstelling en frustratie voorafgaand aan het debat niet onder stoelen of banken. De bezwaren spitsen zich toe op het verplaatsen en verkleinen van het huidige speelveld, de grondprijs van 50 euro per vierkante meter, de communicatie met en participatie van bewoners en afbreuk van het woongenot.

Op het terrein waar de vier walwoningen gepland zijn zouden aanvankelijk 35 bomen komen, die volgens de bewoners door hen betaald zijn. Maar die bomen kwamen niet. ,,In overleg met de gemeente is toen besloten om er een speelveld van te maken. Dat wordt de kinderen, die er in de zomer met tientallen spelen, afgepakt’’, stelde een omwonende.

‘Daar kun je niet op voetballen’

De gemeente wil op een andere plek in het gebied een speelveld van maximaal 550 vierkante meter realiseren. De bewoners willen bijna de dubbele afmeting en af van de beoogde V-vorm. ,,Daar kun je niet op voetballen’’, vond een bewoner. ,,Aan de ene kant verdwijnt de bal in de sloot en aan de andere kant raak je geparkeerde auto’s.’’

Het bouw- en woonrijp maken van de grond en de kosten voor onderzoek zijn voor rekening van de ontwikkelaar. Maar dat rechtvaardigt volgens de bewoners geen ‘extreem lage’ prijs. ,,Wij hebben destijds 210 euro per vierkante meter betaald’’, klonk het.

‘Belabberd’

De raad vond dat de gemeente veel beter had moeten communiceren met de bewoners. ,,Dat is wat ons betreft de laatste keer’’, stelde Peter Scheffers van D66. ,,Het is al vaker belabberd geweest.’’

De ChristenUnie en het CDA wezen op de woningbouwopgave voor Hoogeveen. Daar passen deze huizen volgens beide partijen in. Gemeentebelangen, VVD en SP lijken op voorhand ook akkoord. De SGP ligt de gang van zaken zo zwaar op de maag dat de partij tegen de woningbouw is.

‘Geen verwachtingen wekken’

Wethouder Jan Zwiers, sinds kort actief op dit dossier, weet niet of een nieuw gesprek met de werkgroep zinvol is. ,,Ik wil geen verwachting wekken naar de omwonenden dat dingen gaan veranderen. Het belang van woningbouw daar is groot.’’

De gemeenteraad besloot het debat voort te zetten op 10 december. Dan wordt een besluit genomen over wijziging van het bestemmingsplan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu