Hoogeveense reisorganisatie zoekt hulpgoederen voor 'coronatransport' naar Kirgizië ('De regering heeft daar geen geld voor')

In Kirgizië is door de coronacrisis behoefte aan basale spullen Foto: Peter Hofman

Peter Hofman van de Stichting Ryce Travel, dat in Hoogeveen een opslagruimte heeft, wil vanaf maandag spullen ophalen voor een hulptransport naar Kirgizië (Centraal-Azië), waar de gezondheidszorg niet is ingericht op corona.

Niet overal is het vanzelfsprekend dat de overheid burgers helpt in de strijd tegen corona. ,,In Kirgizië heeft de regering daar simpelweg geen geld voor’’, weet Hofman. ,,Bovendien is het niet mogelijk om thuis les te geven. Ook zijn er geen thuiswerkbanen en ligt de productie op zijn gat door een gebrek aan toeleveringen.’’

Door de gebrekkige gezondheidszorg in het arme land hoopt hij dat het coronavirus niet verder om zich heen slaat.

Groeiende inkomstenbron

Stichting Ryce Travel, gevestigd in Hoogeveen, steunt lokale projecten in Centraal Azië. Daarnaast organiseren zij wintersportreizen om het lokale toerisme te ontwikkelen. Het toerisme, een groeiende inkomstenbron van deze landen, is vanwege de coronacrisis helemaal verdwenen. Hofman: ,,Dat is de reden waarom de stichting een transport met hulpmiddelen gaat organiseren.’’

Het gaat om de inzameling van tweedehands spullen, voornamelijk lesmateriaal, medische producten, kleding, speelgoed, smartphones, laptops, sportuitrusting, keukengerei en kampeerartikelen. Daarnaast is behoefte aan groente- en aardappelzaden.

Aanmelden

Mensen die spullen willen doneren kunnen zich op de website aanmelden: https://rycetravel.com/ . Een half uur voor aankomst wordt even gebeld of geappt zodat men de pullen buiten kan zetten. Er is dus geen fysiek contact. Het gaat om een landelijke inzamelactie, maar op vrijdag 1 mei rijden ze door Drenthe en op zaterdag 2 mei door Groningen en Friesland.

Ryce Travel is een platform voor avonturiers die de wereld willen ontdekken. Mensen die zich willen verdiepen in andere plekken. Reizigers die op zoek zijn naar authenticiteit en ‘waanzinnige belevenissen’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu