Hoogeveense sterrenkundige Roy Smits neemt lezers van zijn boek mee in een denkbeeldige tijdmachine

Foto van een zonnevlam genomen door NASA's ruimtesonde Solar Dynamics Observatory op 31 augustus 2012. Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Wat is er mooier dan om met het blote oog naar een heldere sterrenhemel te kijken? Dit: er een telescoop bij gebruiken!

Die laat je niet alleen nog méér waarnemen, de telescoop gunt je en passant een blik in het (verre) verleden. Veel sterren staan namelijk zo ver weg van de aarde dat hun licht jaren, duizenden jaren soms, onderweg is geweest om door ons te kunnen worden opgemerkt.

Je zou dus kunnen zeggen dat je, door de hulp van een telescoop in te roepen, in een tijdmachine stapt: je ziet de hemel zoals die lang geleden was.

Spectaculaire kleurenfoto’s van het heelal

Hierop, en op de geschiedenis van de sterrenkunde en die van de telescoop zelf, gaat het boek Telescopen en tijdmachines uitgebreid in.

Het is van de hand van de in Hoogeveen wonende sterrenkundige Roy Smits. Donderdag 20 augustus is het boek, 272 pagina’s dik en boordevol spectaculaire kleurenfoto’s van het heelal, verschenen bij uitgeverij Het Spectrum in Amsterdam.

Optische telescopen helpen ons de (vroegere) sterrenhemel te zien. Maar er zijn ook radio- en deeltjestelescopen. Smits: ,,Die nemen golven en deeltjes waar die eveneens vanuit het universum zijn verstuurd. Ook daarvoor geldt: hoe langer ze onderweg zijn geweest, hoe verder de telescopen teruggaan in de tijd.”

Telescopen en tijdmachines vertelt feitelijk niet alleen het verhaal van het huidige heelal, maar ook dat van het universum van miljarden jaren geleden.

Sterrenkundige werkte bij Astron

Het is Smits’ eerste boek. De Drentse sterrenkundige is 44 jaar. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en heeft gewerkt bij Astron in Dwingeloo. Smits verrichtte namens Astron onder meer grondwerk voor pulsaronderzoek door middel van de Square Kilometre Array (SKA). Dat is de reusachtige, uit duizenden ontvangers bestaande, radiotelescoop die in aanbouw is in Zuid-Afrika en Australië. In 2022 worden de eerste meetresultaten van de SKA verwacht.

Smits is momenteel in dienst bij Rohill Engineering in Hoogeveen. Daar houdt hij zich onder meer bezig met cyber-security. Nu zijn eerste boek in de winkels ligt, lijkt de Drentse sterrenkundige de smaak te pakken te hebben. ,,Ik wil zeker nóg een boek schrijven”, laat hij weten. ,,Ook weer met een wetenschappelijke insteek. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag.”

Eerste van serie uitlegvideo’s

Op zijn website vertelt Smits meer over zichzelf, de sterrenkunde en zijn boek. De Hoogevener is ook begonnen aan een serie uitlegvideo’s: Het heelal en meer . De eerste aflevering gaat over de maan en staat eveneens op zijn site én op YouTube.

Je kunt hem ook hieronder bekijken:

Nieuws

Meest gelezen

menu