Hoogleraar ‘einde der tijden’ hielp bij Ruinerwold-onderzoek: ‘Recherche zat met handen in haar’

De recherche in Drenthe wist niet wat zij met de vondst van het ‘spookgezin’ in Ruinerwold aanmoest. Dat zegt hoogleraar Bert Jan Lietaert Peerbolte, gespecialiseerd in ‘het einde der tijden’. Hij is gevraagd door het onderzoeksteam om bij te springen.

Foto: ANP

Foto: ANP

De hoogleraar doet onderzoek naar groepen die ‘het einde der tijden’ verwachten en heeft samen met mensen van de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam deze week meegedacht met de rechercheurs

,,Wij zijn door de recherche benaderd met de vraag: wat moeten we hiermee?”, vertelt Lietaert Peerbolte in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 . ,,Want dit is zo’n bizar verhaal. De politie zat met de handen in het haar. Dat snap ik heel goed, want probeer maar eens te achterhalen wat daar is gebeurd.”

Over hoe hij de recherche precies heeft geholpen blijft de hoogleraar geheimzinnig. ,,Ik weet niet of het verstandig is in het kader van het onderzoek. Wat ik wel kan zeggen is dat ik de politie heb kunnen helpen.”

Fascinerend

De hoogleraar sloeg aan op berichtgeving dat het gezin zou wachten op het einde der tijden. Iets dat de politie overigens nooit heeft bevestigd. ,,Ik vond het fascinerend om te horen dat dit het eerste nieuws was over deze familie. Mijn allereerste gedachte was: deze mensen zijn ondergedoken. Vader heeft vervolgens hersenbloeding gehad en kinderen hebben niet begrepen dat ze naar buiten kunnen. Dat blijkt volslagen speculatie te zijn.”

Voorbereiding ‘apocalyps’

De hoogleraar zocht naar verklaringen door terug te gaan naar 2010. Dat was het jaar waarin vader Gerrit-Jan van D. en zijn zes kinderen in de boerderij kwamen wonen.

,,Er was inderdaad iets. Want de Amerikaanse televisiepredikant Harold Camping, intussen overleden, had het einde der tijden aangekondigd voor 21 mei 2011. En er is toen een periode geweest waarin mensen zich gingen voorbereiden op de apocalyps. Zij sloegen massaal eten in en sloten zichzelf in. Het zou in dat verhaal kunnen passen. Maar nogmaals dit is pure speculatie want ik ken de details niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu