Al 8 van 24 bewoners overleden aan corona. Hoogleraar over brandhaard in verpleeghuis De Omloop in Norg: 'Domme pech'

Verpleeghuis De Omloop in Norg is zwaar getroffen door corona. Foto: Archief DVHN/Marcel Jurian de Jong

Acht coronadoden, twaalf besmette bewoners en negen positief geteste personeelsleden. Had verpleeghuis De Omloop in Norg de besmettingsgolf tegen kunnen gaan?

,,Nee”, zegt Sytse Zuidema hoogleraar ouderengeneeskunde in het UMC Groningen. ,,Ik ken de situatie in Norg niet precies, maar ik denk dat er sprake is van domme pech. Hoe erg ook, dit soort dingen kunnen gebeuren.”

Besmettingen als in De Omloop zijn moeilijk te voorkomen, denkt Zuidema. ,,Personeelsleden doen ook boodschappen. Ze kunnen het virus hebben meegenomen zonder te weten dat ze besmet waren.”

Zwaar getroffen

De Omloop is de eerste zorginstelling in het Noorden die zo zwaar getroffen wordt tijdens de tweede coronagolf. Binnen een week stierven 8 van de 24 bewoners, die lijden aan dementie. Nog eens 12 zijn besmet met het virus. Ook zijn 9 personeelsleden positief getest.

De hoogleraar zegt dat ouderen met dementie zoals die in Norg, een grotere kans op overlijden aan corona hebben dan anderen. ,,Ouderen zijn al kwetsbaar en veel ouderen met dementie hebben meerdere gezondheidsklachten. In verpleeghuizen zitten veel mensen bij elkaar met kans op meer besmettingen. Daarbij komt dat ouderen met dementie vaak niet weten wat corona is en geen anderhalve meter afstand houden.”

Binnen uur ziek

In Norg werden op het oog gezonde bewoners binnen een uur ziek, zo vertelde medisch directeur Inge van Pesch eerder de week. Onder hen waren ook bewoners die geen andere ziekten onder de leden hadden. De GGD doet nog bronnen- en contactonderzoek.

Het verpleeghuis heeft gekeken naar de ventilatie in het gebouw. Daar is voor de uitbraak onderzoek naar gedaan en er zijn geen onvolkomenheden geconstateerd, laat het weten.

Contact met inspectie

De Inspectie Gezondheidzorg en Dignis, de overkoepelende instelling waaronder De Omloop valt, hebben inmiddels contact over de corona-uitbraak. ,,De sterfgevallen zijn bij ons gemeld. We hebben gevraagd wat de problemen zijn en of we kunnen helpen. We houden de vinger aan de pols”, zegt een woordvoerder van de Inspectie. Het is volgens hem veel te vroeg om te bepalen of er een nader onderzoek komt naar het grote aantal coronasterfgevallen in Norg.

Hoogleraar Zuidema denk niet dat zo’n onderzoek nodig is. ,,We kunnen ons beter richten op hoe we betere zorg kunnen leveren dan iemand de zwartepiet toeschuiven. Het is wel een moment om van te leren.”

Verpleegd op eigen afdeling

De twaalf besmette bewoners van De Omloop worden verpleegd op hun eigen afdeling. Vanwege de besmettingen onder het personeel zijn collega’s van de andere vestigingen van Dignis te hulp geschoten bij de zorgverlening. Ze dragen beschermende kleding en mondkapjes.

De niet-besmette bewoners zijn apart in een kamer gezet. Zuidema denkt niet dat het verstandig is hen uit de instelling te halen om te voorkomen dat ze ook besmet raken. ,,Die mensen zitten niet voor niets in een verpleeghuis. Ze hebben 24 uur hulp nodig en voor de familie is verzorging thuis niet te doen.”

De Omloop vraagt nadrukkelijk familieleden op bezoek te komen om de bewoners een hart onder de riem te steken. Ze krijgen daarvoor beschermende kleding uitgereikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu