Hoogspanningsmast Noordscheschut wordt zendmast: protest omwonenden

De gemeente Hoogeveen heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een voormalige hoogspanningsmast in het buitengebied van Noordscheschut als zendmast. Omwonenden zijn boos.

De gemeente heeft vijftien reacties gekregen van bewoners die het oneens zijn met de positieve bestemming van de hoogspanningsmast, die bij het Schoolpad staat, tot zendmast voor draadloze telecommunicatie.

Omwonenden wijzen op gezondheidsrisico’s als gevolg van straling en ze vrezen voor waardevermindering van hun woning. Ook vinden ze dat de gemeente in strijd handelt met het antennebeleid.

Nieuw bestemmingsplan

De binnengekomen zienswijzen hebben te maken met de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, waarin de gemeente een aantal zaken op het gebied van milieu, veiligheid en bedrijven wil actualiseren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar gasleidingen en hoogspanningsmasten. De gemeenteraad bespreekt het onderwerp tijdens de vergadering van donderdag 7 september.

Zorgen over de gezondheid

Omwonenden van de zendmast bij het Schoolpad maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid, blijkt uit de reacties. Ze wijzen op verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de stralingseffecten van de antennes op de mens. Hoewel er geen eenduidige uitkomsten zijn, willen de bewoners niet als proefkonijn fungeren. De meeste woningen in het gebied liggen op 150 tot 400 meter van de mast, de dichtstbijzijnde woning op zo’n 55 meter.

Maatschappelijk belang prevaleert

De gemeente zegt zich aan de richtlijnen van het Rijk te houden. Volgens het college is er op dit moment is er geen hard bewijs voor gezondheidsrisico’s. De door de omwonenden aangehaalde wetenschappelijke kennis en informatie wordt beoordeeld als selectief en onevenwichtig. De gezondheidsrisico’s, zo stelt het college, zijn verwaarloosbaar. De gemeente laat het maatschappelijke belang -voldoende dekking op het gebied van draadloze communicatie in het buitengebied- prevaleren.

Volgens het college is voldaan aan alle voorschriften in het antennebeleid. Er is nog gekeken naar alternatieven in andere masten in het gebied, maar die waren volgens de gemeente niet geschikt of liepen vast omdat de grondeigenaar er niet aan mee wilde werken.

Nieuws

Meest gelezen

menu