Hoogste punt VAM-berg in Wijster op tijd klaar voor EK wielrennen. Top van 48 naar 63 meter

Hans Boer van Attero (links) en gedeputeerde Henk Brink (midden) op de nieuwe top van de VAM-berg, die is opgehoogd naar 63 meter.

Hans Boer van Attero (links) en gedeputeerde Henk Brink (midden) op de nieuwe top van de VAM-berg, die is opgehoogd naar 63 meter. Foto: Gerrit Boer

Het spande erom, maar het nieuwe hoogste punt van de VAM-berg in Wijster is op tijd klaar voor de EK wielrennen in september. Dan komen de renners op 68 meter hoogte over het Dak van Drenthe.

De getallen vliegen om je oren: 3 miljoen ton bodem-as, 100.000 kuub grond, 10 hectare afdekfolie. Op de VAM-berg in Wijster wordt druk gewerkt. Grote kippers rijden af en aan, graafmachines verplaatsen grond, walsen drukken wit zand aan. Tientallen mensen zijn in de weer om de kunstmatige klim op tijd af te krijgen voor de Europees Kampioenschappen wielrennen in september in Drenthe. Daarbij doen de dames en heren coureurs meerdere keren de VAM-berg aan.

Het zijn de eerste wedstrijden die over het nieuwe parcours van de Col du VAM gaan. De top ligt straks op 63 meter boven NAP, 15 meter hoger dan tot nu toe. En voor liefhebber, de 450 meter lange beklimming aan de zuidkant heeft een stijgingspercentage van 16 procent, iets steiler dan de huidige zwaarste beklimming van 13 procent. Ach, wie dat niet ziet zitten kan de minder steile route naar het Dak van Drenthe aan noordkant nemen.

Mister VAM-berg

Hans Boer van vuilverwerker Attero, eigenaar van de VAM-berg, en mister VAM-berg, gedeputeerde Henk Brink, gaven in het weiland voor de nog bruine heuvel hun woord dat de EK-deelnemers het nieuwe parcours kunnen gebruiken. Alleen de renners kunnen erover; publiek mag er tijdens deze kampioenschappen nog niet langs de kant staan. Zo ver zijn de werkzaamheden in september nog niet gevorderd.

De recreatieve wielrenners mogen tijdens de toertocht van de EK ook over de nieuwe beklimming, maar daarna moeten ze geduld hebben tot volgend voorjaar. ,,We moeten de berg nog verder afwerken in het najaar en de westkant van de nieuwe heuvel nog aanpakken”, zegt Boer. Aterro wil aan die kant van de berg 65.000 zonnepanelen aanleggen. ,,We willen ook een trap naar de top van de heuvel maken voor niet-wielrenners. Wandelaars kunnen daar dan prachtig uitkijken over Drenthe.”

Muur van Emmen

De VAM-berg deed met 48 meter net onder voor de Muur van Emmen, waarop twee jaar geleden een wielerparcours werd aangelegd. In Zuidoost-Drenthe claimen ze dat de top 48,05 meter boven NAP ligt en daarmee het hoogste punt van Drenthe is. Straks gaat de nieuwe top van de Col du VAM daar dus ruimschoots overheen.

De VAM-berg werd in 2018 de fietsberg van Drenthe. De voormalige vuilstort kan sindsdien vanaf drie kanten worden beklommen. Dat trekt fietsliefhebbers uit heel het land en zelfs het buitenland. Meerdere keren werd het NK-wielrennen hier gehouden en de kers op taart moet het EK-wielrennen in Drenthe in september worden. De vrouwen doen tijdens hun wegwedstrijd de VAM-berg vijf keer aan, de mannen zeven keer. Ook de finish van alle EK-wedstrijden is op de VAM-berg, alleen niet op 63 meter hoog, maar op 48 meter. Hans Boer: ,,De nieuwe top is dan nog niet geschikt als finishplek.”