Hoop stress voor reizigers op Groningen Airport Eelde na nieuwe reisadviezen: 'Mijn zoon moet zich nu ineens laten testen in Griekenland. Vorige week nog niet'

Voor de 188 reizigers die vanaf Groningen Airport Eelde naar Zakynthos vliegen komt een zonvakantie als geroepen. De stress over testuitslagen, Griekse documenten en kleurcodes slaat woensdag bij velen toe.

Drukte buiten de vertrekhal van Groningen Airport Eelde voor de de vlucht naar Zakynthos.

Drukte buiten de vertrekhal van Groningen Airport Eelde voor de de vlucht naar Zakynthos. Foto: Peter Wassing

Normaal gesproken gaat de dag van vertrek voor veel reizigers al gepaard met wat gedoe. Hebben we de paspoorten bij ons, zit de tandenborstel wel in de toilettas en heeft de kleinste de knuffelbeer wel bij zich? Dat soort vragen.

Maar de obstakels die de pandemie met zich meebrengt, zijn van een andere orde. Als het tonen een negatieve testuitslag niet lukt, gaat de reis bij voorbaat al niet door. Alles moet op orde zijn. Die onzekerheid is woensdag in Eelde van de gezichten af te lezen. Iedereen die zich meldt voor vertrek gaat naar Zakynthos, dat is vandaag de enige uitgaande vlucht.

Mapjes vol papier

Voordat een gezin van vier de terminal inloopt, worden er twee roze plastic mapjes vol papieren tevoorschijn getoverd. Een laatste check. Niets in de auto laten liggen? Mooi. Mondkapje voor en we kunnen.

De familie Bergsma en De Boer uit het Friese Sint Annaparochie heeft de toer van het inchecken al volbracht. Een aantal leden rookt buiten de terminal nog even een sigaretje. Een jaar geleden zouden ze al met zijn negenen naar het Griekse eiland, maar dan hadden ze bij terugkomst in quarantaine gemoeten. Van reisorganisatie TUI mochten ze de reis omboeken.

‘Twee middagen bezig geweest’

Dat ze nu wel vertrekken, heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. „Heel eerlijk”, verzucht de oudere dame van het stel. „Als dit voor altijd zo blijft, is dit mijn laatste vlucht. Ik ben met mijn dochter twee middagen bezig geweest om alles aan te vragen en in te vullen.”

Wat er zoal komt kijken bij hun reis? Een hele trits negatieve testuitslagen voor familieleden die niet tijdig konden of helemaal niet zijn ingeënt. „En negen formulieren voor de Griekse overheid. PLF, of zo.” Ze doelt op een Passenger Locator Form, een document dat per persoon moet worden aangeleverd, waarop staat waar iemand verblijft en hoe de Griekse overheid hen te allen tijde kan bereiken.

Dinsdag was alles rond. Al springend met haar handen in de lucht doet de vrouw voor hoe ze reageerde. „Ik was enorm opgelucht. Vannacht heb ik voor het eerst weer goed geslapen. Ben echt toe aan vakantie!”, schatert ze.

‘Aan annuleren nooit gedacht’

Remon en Vera uit Veendam zijn woensdag eveneens goed voorbereid. Beiden waren na één vaccin van Pfizer al klaar, omdat ze afgelopen november besmet zijn geraakt. In mei boekte het stel de reis naar Griekenland. Bang dat die niet door zou gaan, zijn ze nauwelijks geweest. „Het is heel even als oranje aangemerkt, begreep ik. Nu staat het op geel. Aan annuleren hebben we in ieder geval zelf nooit gedacht.”

Een dame, die niet met haar naam in de krant wil, is woensdag doodzenuwachtig. „Je hoopt dat je alles goed hebt gedaan. We hebben een dikke stapel papier bij ons, maar je weet het nooit zeker. Pas als ik in het hotel ben, kan ik ontspannen, denk ik.” Maandag ontdekte ze dat haar zoon in Griekenland nogmaals op corona zal moeten worden getest, voor de terugweg. Vorige week was dat nog niet zo. „We doen het maar gewoon. Eerst bijkomen.”

Nederland Wereldwijd

Lizette van Dijken, woordvoerder van de luchthaven, kan zich wel voorstellen dat mensen last hebben van stress in aanloop naar hun vliegvakantie. „Wij adviseren mensen ook vooral om zich vooraf goed in te lezen, zoals bij Nederland Wereldwijd , een website van de overheid. Voor een vlucht is alleen een ticket en een paspoort even niet voldoende. Maar wij denken dat iedereen met een beetje voorbereiding alsnog van een mooie vakantie kan genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu