Horeca in Drenthe maakt zich op voor Super Sunday. Met grote schermen naar Oranje, Max Verstappen én de TT kijken. Bij deze kroegen kun je terecht

Het mag eindelijk weer dit weekend: op grote schermen naar het EK voetbal kijken in de kroeg. Oranje speelt de achtste finale tegen Tsjechië. Als klap op de vuurpijl verdedigt Max Verstappen zijn koppositie in de GP van Stiermarken en is het TT-weekend. Drenthe maakt zich op voor Super Sunday.

Uitbater Johan van der Laan (l) oefent alvast met de broers Paul en Hans Schieving en hun vader Rinus op de 'schopstoel' van de knaloranje trekker, die door de Schievings werd gepimpt.

Uitbater Johan van der Laan (l) oefent alvast met de broers Paul en Hans Schieving en hun vader Rinus op de 'schopstoel' van de knaloranje trekker, die door de Schievings werd gepimpt. Foto: Gerrit Boer

Het is zo’n dag waar de horeca, die lang op de rug lag, en het publiek, dat al die tijd op een droogje zat, reikhalzend naar uitkijken. Oranje in de achtste finales, Max aan kop in de F1 en de TT op Drentse bodem. Daar pakken de kroegbazen graag mee uit. Want als mensen niet naar de evenementen kunnen, dan halen zij de evenementen naar het café. Samen kijken en (als het even meezit) samen feestvieren. Wat dat betreft kunnen de versoepelingen niet op een beter moment komen.

,,Dit is hét oranjecafé van Schoonoord’’, lacht Jans Otten, uitbater van De Kroeg (voorheen De Oude Reus). Een grote oranje boog met vlaggen van deelnemende landen en aan weerskanten een leeuw sieren de ingang van het terras. Het is duidelijk: hier wordt serieus voetbal gekeken. ,,Elke speelavond zitten we met een man of 70, 80 helemaal vol. Ik heb één groot scherm en twee grote tv’s. Van alle kanten is het voetbal goed te zien.’’

Knaloranje trekker

Johan van der Laan van De Riete in Dwingeloo houdt wel van wat gekkigheid. Blikvanger is deze keer een knaloranje trekker, gestileerd en aangekleed door de mannen van het plaatselijke mechanisatiebedrijf Schieving. Het gevaarte is voor het vertier tussen de bedrijven door. ,,Aan de achterkant is een stoel gemonteerd, waarop een ‘vrijwilliger’ komt te zitten. De trekker rijdt langzaam, terwijl anderen met ballen de persoon in kwestie van de stoel proberen te schieten.’’ De voorpret is al groot.

Dat geldt ook voor Lisanne Hadderingh van de Ponybar in Gieten. Zij zendt de wedstrijd van het Nederlands elftal op meerdere schermen uit. Zowel binnen als buiten. „De plaatselijke elektronicawinkel heeft ons een paar extra schermen geleend”, zegt Hadderingh. „Mooi dat hij ons dat gunt. Het wordt een oranjefeestje, alleen moet je wel op je eigen plek blijven zitten.”

‘Ouderwetse dorpskroeg’

Normaal gesproken is de parkeerplaats van de Ponybar één groot feestterrein tijdens een EK of WK voetbal, inclusief megascherm en megatent. Dit jaar kan een grote tent huren niet uit. Want hoewel de meeste restricties in de horeca vanaf zaterdag verleden tijd zijn, blijft anderhalve meter afstand houden de norm. Tenzij je met toegangsbewijzen werkt, maar daar willen de meeste horecazaken in Drenthe niet aan.

„Wij zijn een ouderwetse dorpskroeg, waar mensen spontaan heen gaan”, legt Haddering uit. „Als je een bezoek aan ons moet plannen, blijf je thuis. Wij gaan lekker door zoals de afgelopen weken, in die zin verandert er dit weekend niet heel veel. Behalve dan dat scherm met voetbal. We hebben plek voor zo’n honderd mensen. Of het straks vol zit? Geen idee. Mensen zijn nu gewend om sportwedstrijden in eigen kring te kijken. Een gezellige dag met de sfeer van voorheen, dat zou al heel mooi zijn. Dat hebben we heel lang gemist.”

VIP-plekken

Café De Kansel in Meppel heeft zelfs twee VIP-plekken verloot: twee terrastafels met het beste zicht op het grote scherm, inclusief bier, wijn en bitterballen. Uitbater Maarten van Oosten werkt wél met reserveringen voor zijn oranjeterras. En dat pakt voor hem goed uit: ,,De reserveringen vliegen de deur uit.’’ Hij is blij: ,,Een leuke wedstrijd met een mooie uitslag is een goede opsteker voor de omzet en het moraal. Dit hebben we wel even nodig.’’ Wat de Meppeler uitbater betreft mag het feestje nog wel even voortduren: ,,Met deze versoepelingen kunnen we ook het oranjegevoel een beetje terugkrijgen.’’

Het lijkt erop dat Max het wint van Valentino als het gaat om het ‘voorprogramma’ op deze Super Sunday. ,,Veel vaste gasten zijn ook fan van Max en de F1, dus hebben we gekozen voor de Formule 1’’, zegt Van Oosten. Lachend: ,,Als Max wint, zijn ze misschien al dronken voordat het voetbal begint.’’

Thuis kijken

In Dwingeloo hoeven bezoekers niet te kiezen: ,,Ik heb twee grote tv’s, dus we kijken vooraf F1 én de TT”, zegt Van der Laan. Dat is ook bij De Kansel het geval: ,,Ik heb speciaal voor de TT een abonnement op Eurosport genomen.’’ Daarmee lijken deze cafébazen wel de uitzonderingen, want in de meeste kroegen staat de TT niet op. Motorliefhebbers zullen de race vooral thuis moeten kijken. Of op het circuit natuurlijk, als je één van de gelukkigen bent met een kaartje.

In Assen is de horeca vanzelfsprekend wel voorbereid op het bezoek van motorliefhebbers ná de race, zegt Harry Bust van De Koppelpaarden. „Aan voetbal doen wij nooit, wij zijn een bluescafé”, legt hij uit. „Maar omdat het TT-weekend is, verwachten we wel extra drukte. Er zijn geen activiteiten in de binnenstad, maar toch.”

Vorig jaar ging ook niets door, maar werd het alsnog zo druk dat de horeca aan de Markt collectief besloot de boel dicht te gooien. „En er was dat weekend helemaal geen race, nu wordt er wél gereden. Het zou dus zomaar nog drukker kunnen worden dan vorig jaar”, denkt Bust. „We kijken het met elkaar aan en als het niet meer te handhaven is, sluiten we de boel. Maar wij gaan er vooralsnog vanuit dat het gewoon een gezellig weekend wordt.”

Kilometer aan slingers op Raadhuisplein

Gezellig wordt het sowieso ook aan het Raadhuisplein in Emmen. Ruben Neehoff van cocktailbar Tranquilo in Emmen hangt dit weekend een kilometer aan oranje slingers op en trekt samen op met de buren van Thijs & Co. In totaal is daardoor plaats voor driehonderd gasten, die verdeeld over drie terrassen de wedstrijd van het Nederlands elftal kunnen volgen via grote LED-schermen. Vooraf is Formule 1 te zien.

„We werken alleen op reservering”, zegt Neehoff. „Zo kunnen we de bezoekersstromen goed controleren en ons aan de anderhalvemeterregel houden. Iedereen zit op zijn of haar eigen plek en elk terras heeft eigen sanitair. Bijna alle kaarten zijn al verkocht, dus het wordt een mooi feest. Enorm leuk dat dit weer kan, we hebben er ontzettend veel zin in.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu