Horeca in coronacrisis | HOP! in Emmen en Wollegras in Weiteveen: 'Wie voorziet een pandemie als deze?'

Cafés, restaurants en hotels brengen leven in de brouwerij. Maar het is doods in de horeca. In en korte serie belichten wij de situatie. Vandaag: Wollegras in Weiteveen en HOP! in Emmen.

Zussen Ilse (links) en Daniek Hoogland in hun restaurant Wollegras in Weiteveen.

Zussen Ilse (links) en Daniek Hoogland in hun restaurant Wollegras in Weiteveen. Foto: Jan Anninga

,,Elke dag beleef ik anders. Het ene moment sta ik er positief in en wil ik van alles aanpakken. Het andere moment kan ik wel in janken uitbarsten”, vertelt Daniek Hoogland die samen met zus Ilse de horecazaken Wollegras bij Weiteveen en HOP! In Emmen runt. ,,Van alles gaat er dan door mijn hoofd. Wat als je toch failliet gaat, wat dan?”

Gelukkig kunnen de zussen rekenen op de warme steun van hun naaste familie en hun medewerkers. Hard nodig en de twee zijn daar dan ook ontzettend blij mee. ,,Deze keer redden we het niet met alleen ons tweeën.”

Ilse en Daniek openden in juni 2018 Wollegras pal naast de toen fonkelnieuwe schaapskooi in natuurgebied Bargerveen bij Weiteveen. Voor veel wandelaars, fietsers en andere bezoekers groeide het punt al snel uit tot een vertrouwde pleisterplaats.

De zaken liepen goed en al snel lagen er plannen voor een tweede horecazaak op tafel: HOP!, dat werd gevestigd in het voormalige postkantoor in hartje Emmen. Ilse: ,,Begin april wilden wij deze openen. Maar toen kwam corona.”

Voorzichtiger

Tijdens de eerste lockdown ontvingen Ilse en Daniek ontzettend veel steun van gasten, zoals de afname van cadeaubonnen en extra bestellingen. Ilse: ,,Tijdens de tweede keer was dit minder, merkten we. Ik snap dat ook wel. Mensen vragen zich natuurlijk af hoe vaak dit nog gaat gebeuren en worden voorzichtiger.”

Zelf doen Daniek en Ilse er alles aan om extra inkomsten te genereren: afhaal, bezorgen, coffee to go. Maar de rekeningen blijven zich opstapelen. Ilse: ,,Uiteraard maken we gebruik van overheidssteun, maar dat is niet genoeg. We ontvangen dit bovendien slechts voor een zaak. HOP! opende pas dit jaar en daarvoor krijgen we niets.” De kaars brandt wat dat betreft aan twee kanten.

De grootste kostenposten zijn huur en personeel. Ilse: ,,We hebben zeven man in dienst. Een hecht team, dat we graag willen behouden. En wat als je mensen gaat ontslaan? Als straks het slot weer van de horeca gaat, kunnen ik en mijn zus het echt niet allemaal alleen aan.”

Crowdfunding

De zussen hebben daarom nog wat extra acties op touw gezet. In de laatste week van dit jaar organiseren zij een kerstwandeling, waarbij deelnemers bij kraampjes verschillende gerechten kunnen halen.

Ook hebben zij twee weken geleden een crowdfundingsactie opgezet. Ze hopen 20.000 euro op te halen. Daniek: ,,Dat bedrag is gebaseerd op al onze kosten tot en met januari.” Inmiddels hebben zij iets meer dan 2200 euro binnen. Ilse: ,,Maar elke euro helpt.”

Al met al hopen zij hun levenswerk, zoals ze vooral Wollegras beschouwen, te kunnen redden. Ze hopen dat de overheid deze maand nog meer steun aankondigt, want ze kunnen het goed gebruiken. Ilse: ,,Als ondernemer houd je vooraf rekening met allerlei scenario’s. Maar een pandemie als deze: wie voorziet dat?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu