Horeca vraagt Assen om coulance: 'Maak opzetten winterterras mogelijk'

De Asser afdeling van Koninklijke Horeca Nederland dringt er bij de gemeenteraad op aan dat de terrassen ook in de winter open moeten kunnen. Foto: DVHN

Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat Assen komende winter coulant omgaat met de regels voor terrassen. De ruimte die ondernemers nu krijgen, zouden zij ook in de winter willen.

Bijna alle ondernemers in de horeca hebben het, ondanks een drukke zomer, nog altijd zwaar. De coronamaatregelen hakken er flink in en volgens de Asser afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn extra lokale steunmaatregelen nodig om het hoofd boven water te houden.

Overkappen en verwarmen

Vorige maand maakte de gemeente Assen al bekend dat de tijdelijke uitbreiding van terrassen in de binnenstad wordt verlengd tot 1 november. In een brief aan de gemeenteraad vraagt KHN Assen om de hele winter open te mogen en coulant om te gaan met de regelgeving voor het overkappen, afschermen en verwarmen van die terrassen.

Een groot deel van de gasten voelt zich volgens de brancheorganisatie veiliger op een terras in de buitenlucht. Binnen is vaak minder ruimte om op veilige afstand van elkaar te zitten en daarom zou een winterse openstelling van de terrassen, inclusief vergunning om te overkappen en te verwarmen, veel ondernemers goed uitkomen.

‘Minder afhankelijk van overheidssteun’

Verder wil de KHN dat Assen de precariobelasting niet int zolang de coronabeperkingen voortduren en wijst zij erop dat het niet wenselijk is de toeristenbelasting volgend jaar te verhogen. Met al die maatregelen zouden de horecaondernemers meer omzet kunnen draaien en daarmee minder afhankelijk worden van overheidssteun.

Bovendien helpen ze volgens de KHN ook om de aantrekkelijkheid van de Drentse hoofdstad te vergroten. ‘Een sfeervolle binnenstad met bruisende horeca geeft een positieve impuls voor de hele stad, ook voor de gemeente, recreatie, retail, cultuur en de inwoners van Drenthe.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu