Horecabaas Westerbork verontwaardigd over het late verschijnen noodverordening Veiligheidsregio Drenthe. 'Zo kunnen we toch geen plannen maken?'

Tentbouwers zijn druk met de opbouw van ‘het grootste pop-up terras van Drenthe’ achter restaurant De Turfsteker in Westerbork. Foto: DVHN/Renate Winkel

Horecaondernemer Sander Vos uit Westerbork is gepikeerd dat hij en zijn collega’s niet weten waar ze aan toe zijn. De Veiligheidsregio Drenthe heeft, slechts enkele dagen voor het heropenen van alle cafés en restaurants, nog steeds geen noodverordening gepubliceerd. ,,Aan welke regels moeten wij straks voldoen?”

Op sociale media roerde Vos zich vrijdag al in de richting van burgemeester Marco Out van Assen, tevens de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe. Het is half acht in de ochtend als hij vraagt hoe staat met de noodverordening? ,,We staan voor ongekende dilemma’s en de grootste her-opening van de horeca ooit. Maar neem je tijd, we gaan pas maandag open”, sneerde hij.

‘Proberen bedrijf te redden’

Het kabinet maakte op woensdagavond 6 mei bekend dat de horeca vanaf maandag - tweede pinksterdag - weer open mag. Dat de noodverordening, waar regels voor de horeca in gevat zouden moeten worden, drie dagen voor die tijd nog niet openbaar is, steekt horecaman Vos. Hij runt restaurant Meursinge en café De Turfsteker in Westerbork en heeft tal van vragen. Achter op zijn terrein heeft hij een groot pop-up-terras laten aanleggen waar zo’n 150 extra gasten terecht kunnen. ,,Wij proberen ons bedrijf te redden. Onder welke voorwaarden mag dat precies? Ik ga maandag open. Wat mag ik verwachten?”

Vos zegt wel goede gesprekken te hebben met de gemeente Midden-Drenthe. Maar die hebben volgens hem ook niet alle antwoorden. ,,Ik vind het allemaal ook best spannend.”

Out reageerde dat de verordening vrijdagochtend bekend zou worden gemaakt en dat er ook al veel duidelijk is. Maar Vos is het er niet mee eens. Want er wordt inderdaad veel gezegd en opgeschreven. Maar de noodverordening is het enige wat een juridische basis biedt. ,,Op verwachtingen kunnen we in deze tijd geen bedrijf redden. Want dat staat er op het spel. Het redden van onze bedrijven”, aldus Vos die wil weten waar hij en zijn horecacollega’s aan toe zijn. ,,Hoe zit het bijvoorbeeld met muziek?”

Corona-meldpunt

Rond het middaguur laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio desgevraagd weten dat de noodverordening vrijdagmiddag zal worden gepubliceerd. Volgens hem is dat niet te laat. ,,Het is ruim eerder dan normaal. Andere keren was het de dag van te voren.” Als er dan nog vragen leven bij horeca-exploitanten moeten ze aan de bel trekken bij hun gemeente. ,,Of bij de veiligheidsregio.” Dat veel gemeentehuizen op vrijdagmiddag - en het weekend - dicht zijn, maakt dat het niet anders. ,,Ze kunnen ook terecht met hun vragen bij het corona-meldpunt.”

Vos vindt het onbestaanbaar, maar wil niemand de schuld geven. ,,Maar het is wel dat het problemen oplevert bij ons. Het komt op ons bordje. Hoeveel mensen mogen er bij ons aan tafel? Mogen we bedienen aan die tafeltjes?” Daarnaast heeft restaurant Meursing meerdere zalen. ,,Mogen er dertig mensen in elke zaal? Of in het hele restaurant? Het is gewoon onduidelijk.”

Ook wil hij weten wat de exacte regels zijn rond toiletteren. ,,Mogen mensen van het terras wel plassen op de wc in het restaurant?” Dat het zo lang heeft geduurd, vindt de 40-jarige horecabaas moeilijk. ,,Straks is het weekend en dan is er geen ambtenaar meer te bereiken. En wij straks een bekeuring krijgen omdat we de regels anders interpreteren dan de overheid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu