Hartverwarmend: horecapersoneel meldt zich massaal voor de zorg. 'Dat hadden we echt niet verwacht'

De Noord-Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ), met vestigingen in Drenthe en Groningen, wordt overstelpt met aanvragen van horecapersoneel dat betaald tijdelijk wil bijspringen binnen zorginstellingen.

Geen bediening van gasten in het restaurant of oberen op een bruiloftsfeest, maar aan de slag in de zorg, in de fabriek of het magazijn. Horecapersoneel dat door de gedeeltelijke lockdown thuis zit, wordt in andere sectoren ingezet.

Vooral richting de zorg loopt het storm. Daar ontstaat door uitval van personeel krapte in roosters en neemt de druk op beschikbare medewerkers door extra werkzaamheden toe.

Oproep aan horecabedrijven

Honderden horecamedewerkers zijn beschikbaar voor een of meer taken in noordelijke woonzorgcentra. De aanleiding voor die grote belangstelling is de oproep, vorige week donderdag, van de NNCZ aan horecabedrijven om zorgorganisaties tijdelijk te hulp te schieten.

,,De aanmeldingen stromen binnen’’, weet bestuurder Roeli Mossel. Maandagmiddag hadden zich al tien grote horecabedrijven (met twintig of meer medewerkers) gemeld.

Daarnaast zijn er meer dan honderd individuele aanmeldingen en hebben uitzendorganisaties belangstelling getoond. Zorginstellingen uit Friesland en Gelderland willen meer weten over de oproep van de NNCZ.

Uitval van personeel neemt toe

,,Heel positief allemaal, dat hadden we echt niet verwacht’’, reageert Mossel. ,,We zijn nu vooral druk met hoe we een en ander zo goed mogelijk kunnen organiseren. Maar dat gaat lukken. Collega-zorginstellingen in Drenthe en Groningen hebben ook al bij ons geïnformeerd.’’

De NNCZ handhaaft de oproep aan de horecasector, want de uitval van personeel neemt nog toe. Volgens Mossel gaat het vooral om medewerkers die niet inzetbaar zijn omdat ze getest moeten worden of thuis in quarantaine zitten.

De nieuwe, tijdelijke ‘instromers’ uit de horeca gaan na instructie basale werkzaamheden verrichten. Mossel: ,,De focus ligt op de taak van gastheer en gastvrouw en wellicht het uitdelen van drankjes of inschenken van koffie. Het is gekoppeld aan horecavaardigheden. Ze gaan geen bewoners wassen of aankleden.’’

Financieel geeft deze constructie voor de horeca wat lucht, stelt Mossel. ,,Want de medewerkers worden door de zorginstelling betaald.’’

In Drenthe heeft de NNCZ vijf woonzorgcentra; vier in Hoogeveen (Jannes van der Sleeden) en één in Hollandscheveld (Beatrix). Daarnaast is de zorgorganisatie in Groningen gevestigd in Haren (De Zonnehof), Grijpskerk (De Nieuwe Wierde) en Noordbroek (Gockingaheem).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Video
menu