Houten achtbaan, klapperende vlaggenstok of mechanische woesh-woesh: windmolens geven elke nacht geluidsoverlast in de Veenkoloniën

‘s Avonds in bed komt de 18-jarige Martijn Rubingh maar moeilijk in slaap. „Je hoort steeds woesh-woesh-woesh, daar ga je enorm op letten”, zegt de inwoner van Gasselternijveenschemond. Geluidsoverlast door windmolens is een blijvende klacht voor bewoners in de Veenkoloniën.

Door inwoners van Gasselternijveenschemond wordt geklaagd over het geluid van windmolens, maar velen weten niet waar ze met hun problemen heen moeten.

Door inwoners van Gasselternijveenschemond wordt geklaagd over het geluid van windmolens, maar velen weten niet waar ze met hun problemen heen moeten. Foto: Marcel Jurian de Jong

Hij is een van velen, want de meeste bewoners zijn niet blij met het geluid dat de molens produceren. Donderdag maakten gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn een geluidsonderzoek openbaar, waarin wordt geconcludeerd dat de komst van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer in de Veenkoloniën heeft gezorgd voor een toename van laagfrequent geluid in de omgeving. Die toename is vooral ’s nachts merkbaar.

Je hoeft met die uitkomsten niet bij de bewoners van Gasselternijveenschemond aan te komen, want de nachtelijke herrie is hun wel bekend. Er wordt geklaagd, maar veel bewoners weten niet waar ze met hun problemen heen moeten. En óf het überhaupt zin heeft om te klagen. Want hoewel het geluid is toegenomen, blijft de overlast van de turbines volgens het rapport van onderzoeksbureau LBP-Sight onder vastgestelde normen .

„Ik weet dat veel mensen uit de straat er last van hebben. Tja, waar moet je heen? We hebben het idee dat we niet gehoord worden”, zegt Wilma van Paick (53), moeder van Martijn.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's