Houthakkers lopen brandhout mis door kapverbod Staatsbosbeheer

Veel particuliere houthakkers dreigen door het kapverbod van Staatsbosbeheer dit jaar hun voorraad haardhout mis te lopen omdat het broedseizoen nadert.

In Drenthe, Groningen en Friesland telt Staatsbosbeheer circa duizend klanten met een bosperceel waarin ze gemarkeerde bomen mogen omzagen voor eigen gebruik. Die krijgen allemaal een brief dat ze tot nader order de zaag moeten neerleggen. ,,Het is een hele operatie’’, zegt woordvoerder Jorien Bakker.

Bellen

In Zuidwest-Drenthe zijn de boswachters sinds woensdagochtend druk aan het bellen. ,,Veel klanten zijn op dit moment in het bos aan het zagen’’, zegt Hans Kruk, boswachter in Ruinen.

Hoewel vanaf begin november gezaagd mag worden, trekken de meesten rond deze tijd van het jaar het bos in. ,,Het is minder nat, waardoor het bos beter begaanbaar is. En met vorstig weer zaagt het beter’’, zegt Bert Westerhof die jaarlijks 10 kuub hout voor in zijn houtkachel uit de Staatsbossen haalt.

Rigoureus

Door het kapverbod moeten particuliere houthakkers als Westerhof wachten tot Staatsbosbeheer halverwege februari met de resultaten komt van het onderzoek naar de recente ongelukken. Waarvan in Emmen een met fatale afloop.

,,Ik snap wel dat ze dat doen’’, zegt Westerhof. ,,Maar Staatsbosbeheer had het ook wel eerder kunnen bedenken als het ongeschoolde mensen het bos instuurt. Het is dan erg rigoureus om per direct met een kapverbod te komen’’, zegt Westerhof. ,,Het ziet ernaar uit dat ik daardoor mijn hout niet op tijd kan binnenhalen.’’

Bijkopen

Volgens de Flora- en Faunawet mag vanaf 15 maart niet meer worden gezaagd vanwege het broedseizoen. In het Dwingelderveld en in de bossen tussen Ruinen en Echten mag vanwege de kwetsbare natuur vanaf 1 maart al niet meer worden gezaagd.

Westerhof komt deze winter nog wel door. Maar het hout moet twee jaar drogen, waardoor hij tegen de tijd dat hij het nodig heeft, een tekort verwacht. ,,Dan zal ik moeten bijkopen’’, zegt Westerhof.

Oplossing

Kruk is niet van plan de datum op te rekken naar 15 maart. ,,Als mensen niet aan zagen toekomen, kijken we of het op een later moment kan. En als het echt niet lukt, krijgen ze hun geld terug zodat ze ergens anders hout kunnen kopen.’’

Westerhof oppert ook nog een oplossing: ,,Staatsbosbeheer kan ook zelf de bomen omzagen. Dan hoeven wij ze alleen maar uit de bossen te halen en in stukken te zagen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu