Verwarde inwoner Tynaarlo zegt dat hij huis buurman bewust in puin heeft gereden. Bewoner is er kapot van: Ben mijn thuis en veel dierbare herinneringen kwijtgeraakt

Een 43-jarige man in Tynaarlo is begin dit jaar bewust de woning van zijn naaste buurman ingereden met zijn auto. Dat zei hij dinsdag in de rechtbank in Assen.

De verdachte uit Tynaarlo en zijn advocaat Agnes Veld. Tekening: Renée van den Kerkhof

De verdachte uit Tynaarlo en zijn advocaat Agnes Veld. Tekening: Renée van den Kerkhof

De verdachte verklaarde dat hij al wekenlang gepest werd. Niet door de buurman zelf, maar door mannen die bij hem op bezoek kwamen. ,,Ik wilde dat het huis onbewoonbaar werd. Dan had ik eindelijk rust.” De schade aan de huurwoning van Woonborg is 30.000 euro. Het huis is onbewoonbaar. Aan de inboedel van de bewoner is voor 14.000 euro schade aangericht.

De man kampt met verslaving aan drugs en alcohol en psychische problemen. Hij reed op 28 januari met hoge snelheid het huis aan de Herenven binnen. Via de voorpui belandde het voertuig in de woonkamer. Toevallig was de bewoner een half uurtje daarvoor gaan fietsen.

Gearresteerd in Zeegse

Een vrouw die de bewuste dag haar hondje aan het uitlaten was, verklaarde dat de auto met een gigantische snelheid over de stoep lijnrecht tegen de woning aanreed. Zij schrok enorm van de klap die volgde. De vrouw zag de verdachte, die zij kent, uit de woning lopen. Volgens haar was hij aan het vloeken en het tieren. Een paar uur later is hij door de politie gearresteerd in Zeegse.

De verdachte zei dat hij zich weinig kon herinneren van het incident. De man had speed en cocaïne gebruikt en naar eigen zeggen al dagen niet geslapen. Bij de politie was hij al bekend vanwege meldingen over verward gedrag. ,,Ik weet er niets meer van”, verklaarde hij. Maar ook: ,,Ik wist dat de buurman niet thuis was. Zijn auto stond er niet.”

Slachtoffer: nooit een conflict gehad

De buurman werd in de rechtbank vertegenwoordigd door een medewerker van slachtofferhulp. Hij vond het te moeilijk om zelf te komen. In een slachtofferverklaring schrijft hij aan de rechtbank dat hij met veel plezier 28 jaar in het huis had gewoond. ,,De woning was mijn thuis. Ik moest noodgedwongen verhuizen. De verdachte is zes jaar mijn buurman geweest. We hebben nooit een conflict gehad.”

Het slachtoffer schrijft dat hij heel erg geschrokken is. ,,Als ik niet was gaan fietsen, was ik er waarschijnlijk niet meer geweest.” Volgens het slachtoffer is zijn complete inboedel vernield. ,,Ik ben ook onvervangbare stukken kwijt, zoals een verzameling antieke klokken, foto’s en erfstukken van mijn ouders. Ik ben mijn woning en dierbare herinneringen kwijt. Ik heb geen haatgevoelens. Over het waarom van zijn actie zou ik wel graag antwoord krijgen.”

Cel en verplichte opname geëist

Volgens de officier van justitie kan poging tot doodslag niet worden bewezen, omdat de bewoner niet thuis was. Opzettelijke vernieling acht de officier wel bewezen. Deskundigen vinden dat de verdachte opgenomen moet worden in een kliniek. De officier is het daarmee eens. Tegen de man is een jaar cel (helft voorwaardelijk) en verplichte opname geëist. Zijn advocaat Agnes Veld pleitte voor vrijspraak.

De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu