Huisarts koopt kerk en bijbehorende gebouwen in Schoonebeek

Het interieur van de voormalige gereformeerde kerk in Schoonebeek. Foto: Pat Makelaardij Schoonebeek

De voormalige gereformeerde kerk in Schoonebeek is het beoogde nieuwe onderkomen van de apotheekhoudende Schoonebeker huisarts Aziz Alcheikh.

Dit bevestigt Sjaak Schoo, die als praktijkmanager aan dit bedrijf is verbonden. De bedoeling is dat de kerk intern wordt verbouwd, zodat het dienst kan gaan doen als praktijkruimte voor de arts. Het pand dat aan het kerkgebouw vast zit, zal gebruikt worden als apotheek.

Alcheikh heeft de kerk met bijbehorende pastorie en jeugdgebouw onder voorwaarden gekocht. Het gehele complex aan de straat De Mente stond ongeveer een half jaar te koop voor 450.000 euro.

Provinciaal monument

De protestantse gemeente Schoonebeek wilde ervan af omdat zij op termijn geen twee kerkgebouwen in de benen kan houden. De geloofsgemeenschap, die zo’n 1400 leden telt, gaat al haar activiteiten concentreren in en rond de voormalige hervormde kerk in het hart van het dorp.

Het kerkgebouw dat dienst moet gaan doen als dokterspraktijk, is een provinciaal monument. ,,We zijn momenteel over een interne verbouwing en het beoogde nieuwe gebruik in gesprek met de provincie en de gemeente’’, zegt Schoo.

Kortdurende opname

Het voormalige jeugdgebouw moet op termijn een pand worden waar mensen terecht kunnen voor kortdurende opname. ,,Je kunt hierbij onder meer denken aan oudere mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog onvoldoende hersteld zijn om alweer naar huis te gaan.’’

De voormalige pastorie aan De Mente gaat de in Groningen woonachtige Alcheikh op doordeweekse dagen gebruiken als eigen woning. Alcheikh werkt nu nog in een gebouw aan de Griekenlandlaan in het oliedorp. Daar is het bedrijf uit zijn jasje gegroeid.

Nieuws

Meest gelezen

menu