Huisartsen Drenthe, Groningen en Friesland willen deel coronazorg ziekenhuizen overnemen

Patiënten kunnen mogelijk eerder uit ziekenhuis.

Huisartsen in Drenthe, Groningen en Friesland willen ziekenhuizen ontlasten bij de zorg voor ernstig zieke coronapatiënten. De bedoeling is dat met de hulp van de huisartsen een deel van de patiënten eerder met ontslag kan.

,,We willen graag een bijdrage leveren en zorgen dat er meer lucht komt voor de ziekenhuizen”, zegt huisarts Raju Peters uit Scheemda.

Volgens Peters, lid van het crisisteam huisartsenzorg Groningen, zijn de plannen besproken in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland. ,,In Amsterdam gaan de huisartsen hiermee al beginnen. Wij hebben aangekaart dat we dit in het Noorden ook willen. Huisartsen kunnen op vrijwillige basis meewerken. Ik verwacht dat het gros dit gaat doen. Maar het mag geen verplichting worden.”

Zelf zuurstofgehalte in bloed meten

De verwachting is dat door de inzet van de huisartsen een deel van de coronapatiënten sneller uit het ziekenhuis kan worden ontslagen, om thuis verder uit te zieken. ,,Ze krijgen dan onder meer een saturatiemeter mee, waarmee zij het zuurstofgehalte in hun bloed kunnen controleren. Dat is een goede manier om in de gaten te houden of een coronapatiënt verslechtert. Als het zuurstofgehalte te laag wordt, kunnen wij snel ingrijpen. Bijvoorbeeld door extra medicatie of zuurstof te geven. Een huisarts kan ook besluiten dat iemand toch terug naar het ziekenhuis moet.”

‘Mag niet ten koste gaan van andere huisartsenzorg’

Lamiek Westerhof, die namens de Drentse huisartsen meedenkt over de regionale coronazorg, zegt dat er eerst op kleine schaal pilotprojecten worden opgezet. ,,We zijn er met elkaar over aan het nadenken wat ervoor nodig is om patiënten met thuismeetapparatuur te monitoren. Het vraagt nogal van de huisartsen.”

Westerhof benadrukt dat het thuismonitoren van coronapatiënten niet ten koste mag gaan van de andere huisartsenzorg. Ook de zorg voor andere patiënten, zeker de zorg voor mensen die in acute nood zijn, moet doorgaan.” Volgens de huisarts in Assen wordt over de gehele linie nagedacht over de inzet van ICT als hulpmiddelen bij het op afstand beoordelen van patiënten. ,,We staan er zeker voor open om ziekenhuizen te ontlasten in de coronazorg. Maar er moet per praktijk worden gekeken of daar tijd voor is.”

Eventuele derde golf

Ook huisarts Peters zegt dat de plannen nog verder moeten worden uitgewerkt. ,,Wat mij betreft moeten we er in elk geval klaar voor zijn bij een eventuele derde coronagolf. Als we de ziekenhuizen kunnen ontlasten, hoeft er minder zorg afgeschaald te worden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu