Huisartslab kan dubbel zo veel testen en is vast begonnen met 'corona drive-thru' in Hoogeveen

Minister Hugo de Jonge kondigde dinsdagavond aan dat de rest van Nederland volgende week gaat doen wat het Noorden al twee weken doet: op grote schaal zorgpersoneel testen op corona. In Hoogeveen is zelfs een drive thru-teststraat opgezet.

Drive-thru coronatesten op de parkeerplaats  van het Bethesda ziekenhuis. Op de foto Vera van der Vegt, in het dagelijks leven huisartsassistente in Rouveen.

Drive-thru coronatesten op de parkeerplaats van het Bethesda ziekenhuis. Op de foto Vera van der Vegt, in het dagelijks leven huisartsassistente in Rouveen. Foto: Rens Hooyenga

Het is nog sterker: het bedrijf Het HuisartsLab / U-Diagnostics kan nu al twee- tot drieduizend coronatests per dag doen, dubbel zo veel als het RIVM er doet, en heeft dat weken geleden al aangeboden aan de GGD’s en het RIVM, maar die hadden er eerst geen oren naar. Het HuisartsLab kan zelfs al tests op antistoffen tegen corona doen, via dertig huisartsen in het Noorden, om aan te tonen of iemand corona heeft gehad.

‘Waarom zouden we het niet gewoon gaan doen’

In samenwerking met Huisartsenzorg Drenthe is Het HuisartsLab afgelopen vrijdag al begonnen met een drive thru-teststraat op de parkeerplaats van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen. ,,Het is een betrouwbare test die is goedgekeurd door het Robert Koch instituut, zeg maar het Duitse RIVM, dus we dachten ‘waarom zouden we dat niet gewoon gaan doen’’’, zegt Ron Wissink van Huisartsenzorg Drenthe.

U-Diagnostics is een bedrijf uit Baarn dat onder de naam Het HuisartsLab testen uitvoert voor meer dan honderd huisartsenpraktijken in het land, waaronder enkele tientallen praktijken in het Noorden. Eigenaar is Albert Zwart uit Ruinen en een van de coöperatieleden is huisarts Gerben Lochorn met praktijken in Hoogezand, Siddeburen en Groningen. Het HuisartsLab voert al enkele jaren een concurrentiestrijd met de grote huisartsen- en ziekenhuislabs zoals Certe en Izore in het Noorden.

Het HuisartsLab werkt samen met een Duits lab, Labor Dr. Wisplinghoff in Keulen. Dat heeft duizenden testkits beschikbaar, want in Duitsland wordt veel meer getest dan in Nederland. ,,We sturen de monsters die we in Nederland verzamelen elke dag om 16.00 uur op naar Duitsland. Daar werken ze de hele nacht door zodat we de volgende dag de uitslag elektronisch binnen krijgen’’, legt Albert Zwart uit.

Op die manier worden sinds vrijdag dagelijks enkele tientallen zorgmedewerkers getest op de parkeerplaats van het Bethesda in Hoogeveen. Het is de enige plek in Drenthe waar huisartsen, verpleeghuismedewerkers en andere zorgwerkers die bang zijn dat ze besmet zijn, zich kunnen laten testen.

Teststraten in Groningen en Leeuwarden

Het UMCG en de GGD’s hebben twee weken geleden teststraten ingericht in Groningen en Leeuwarden, nadat het Noorden op aandringen van prof. Alex Friedrich van het UMCG besloot het landelijke terughoudende beleid op dit gebied los te laten. Er zouden volgens die afspraken ook teststraten in Assen en Emmen komen, maar dat kwam toch niet van de grond. ,,Daarop besloten wij maar in zee te gaan met Het HuisartsLab’’, zegt Wissink.

Het HuisartsLab bood aan op veel grotere schaal in Nederland te gaan testen maar kreeg geen heldere reactie van het RIVM. De regionale GGD’s en ROAZ-overleggen wilden ook niet tegen het RIVM-beleid in gaan. Maar via de huisartsen die zijn aangesloten bij het lab, kunnen patiënten en zorgverleners zich nu al laten testen op corona. ,,Na een verwijzing door je huisarts’’, benadrukt Lochorn. ,,Maar wij testen nu ook bijvoorbeeld al zorgpersoneel van de Leyhoeve.’’ Dat is een groot ouderencomplex in Groningen waar Lochorn een huisartsenpraktijk beneden heeft.

Serologische test

Via huisartsen die zijn aangesloten bij HetHuisartsLab is het zelfs al mogelijk een test te laten doen naar antistoffen, de zogeheten serologische test. Minister Hugo de Jonge zei dinsdag in zijn persconferentie dat hij komende maandag een advies op zijn bureau verwacht over de invoering van zulke antistoffen-tests in Nederland. ,,Die hebben wij nu al, goedgekeurd en al, en hij kost maar 25 euro’’, zegt Lochorn.

Voordat er een run op zijn praktijken komt: testen kan alleen na verwijzing door de huisarts, en de test heeft pas nut als je veertien dagen geleden ziek bent geweest. ,,Pas na die tijd zijn er duidelijke antistoffen aan te tonen in het bloed’’, legt Lochorn uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu