'Huisbaas Tynaarlo' gaat weer voor maximale huurverhoging

De huurders van woningen van de gemeente Tynaarlo gaan gemiddeld ongeveer 25 euro per maand meer betalen. Foto DvhN

De vijf huurders van een woning van de gemeente Tynaarlo krijgen per 1 juli een huurverhoging van 5,1 procent voor de kiezen. Ze gaan gemiddeld elke maand 25 euro meer betalen.

De huurders van de drie woonwagenstandplaatsen gaan 4,1 procent meer betalen. Zoals elk jaar, gaat de gemeente uit van de maximale huurverhoging die het kabinet toelaatbaar acht.

Woonborg verhoogt de huren minder

De gemeente wijkt echter wel af van woningcorporatie Woonborg in Vries. Die verhoogt de huren tussen de 0 en 6,6 procent. Wie al de ‘streefhuur’ voor zijn huis betaalt, krijgt geen of slechts een geringe verhoging voor de kiezen, wie relatief weinig betaalt een hogere. Mensen met een inkomen boven de grens voor sociale woningbouw (43.574 euro bruto per jaar) gaan 6,6 procent meer betalen. Waarbij zij aangetekend dat Woonborg 5000 huizen verhuurt, de gemeente 5.

De gemeente Tynaarlo spreekt van een marktconforme huur in plaats van een streefhuur. Het komt op hetzelfde neer: de gemeente vindt dat de huurders in een mooi huis wonen naar verhouding tot de huur (gemiddeld 543 euro per maand) die ze er voor betalen en dat daarom een verhoging van 5,1 procent gerechtvaardigd is.

De gemeente wil op termijn af van haar rol als huisbaas. Wanneer een huurwoning vrijkomt, gaat ‘ie in de verkoop. Volgens de gemeente zijn de huurders vrijwel zonder uitzondering ouder dan 65 jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu