Gerrit Jan van D. mag niet naar huis in Ermelo: 'Ruinerwold-vader' krijgt gebiedsverbod en mag 90 dagen geen contact zoeken met kind dat aangifte deed

Gerrit Jan van D. praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen. Beeld: 'De kinderen van Ruinerwold'

Gerrit Jan van D. mag voorlopig niet terug naar zijn vier kinderen in Ermelo. Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat de ‘Ruinerwold-vader’ 90 dagen lang niet bij de woning mag komen. Ook mag hij in die periode geen contact zoeken met het kind dat aangifte tegen hem deed van een zedendelict.

Van D. kreeg 28 april het verbod van tien dagen omdat de veiligheid van de andere bewoners van het huis, vier van zijn kinderen, niet meer gewaarborgd kon worden. Hij werd overgeplaatst naar ‘een plek van zorg’, meldde de gemeente Ermelo maandag. „We hielden de situatie met diverse partijen nauwlettend in de gaten. De signalen die we ontvingen, maakte een passende interventie noodzakelijk.”

Het huisverbod zou zaterdag aflopen en kon eventueel verlengd worden tot maximaal 28 dagen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat hier niet voor is gekozen.

Geen huisverbod maar contactverbod

Daarvoor in de plaats krijgt Van D. nu een contactverbod met het kind dat afgelopen maandag aangifte deed tegen Van D., naar aanleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Deze periode wordt onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen’, schrijft het OM Oost-Nederland. ‘Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.’

Naast het contactverbod krijgt Van D. ook een gebiedsverbod voor de woning in Ermelo. Dat betekent ook dat hij niet bij zijn kinderen in de buurt mag komen. Een hereniging met zijn gezin is daardoor onmogelijk in het huis. Zijn vier kinderen mogen hem wel bezoeken, al is onduidelijk waar Van D. momenteel verblijft.

De gemeente liet de vader gedurende het huisverbod opnemen op een ‘plek van zorg’. Het is onduidelijk of de vader daar nog is.

Kind verliet gezin na documentairereeks

Maandag werd bekend dat een van de vijf jongere gezinsleden van Van D. aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege een zedendelict. Het zou om het kind gaan dat na de documentaireserie ‘De kinderen van Ruinerwold’ alsnog besloot het gezin te verlaten. Het is niet bekend of het zedendelict waar aangifte van is gedaan, heeft plaatsgevonden in het huis in Ermelo. Een woordvoerder zei maandag dat die aangifte ‘een van de signalen is die geleid heeft tot het huisverbod’.

Nieuws

menu