Huize Boschlust in Assen wordt in oude luister hersteld. Eigenaar Gerald Holtvlüwer verkoopt toch niet aan zorginstelling en gaat zelf in de villa wonen

Huize Boschlust in Assen wordt in oude luister hersteld. Jarenlang werd het pand gebruikt door Accare, nu gaat eigenaar Gerald Holtvlüwer er zelf in wonen.

Huize Boschlust in Assen wordt weer een woonhuis.

Huize Boschlust in Assen wordt weer een woonhuis. Foto: DVHN

De villa Boschlust aan de Beilerstraat, gebouwd 1885, werd tussen 2004 en 2019 gehuurd door Accare, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Het pand heeft een grote uitbouw aan de achterkant met een totale kantoorruimte van zo’n 1.100 vierkante meter.

Woonhuis voor dementerende ouderen

Begin dit jaar leek eigenaar Gerald Holtvlüwer het pand te verkopen aan Thuismakers, een organisatie die door heel Nederland panden verbouwt tot zorgcentra. De bedoeling was om in Boschlust woonruimte te maken voor zo’n 25 dementerende ouderen. Hiervoor zou de ombouw worden afgebroken en opnieuw opgetrokken met óf een grotere oppervlakte of een extra verdieping. De Vereniging Assen Oud-Zuid (VAOZ) was hier niet blij mee en beklaagde zich bij de gemeente uit angst voor te ingrijpende veranderingen.

„Uiteindelijk trok Thuismakers zich terug, omdat het té lang duurde voordat zij de vergunningen rond kregen”, laat Holtvlüwer weten. „Waar dat precies aan lag, weet ik niet. In ieder geval had Thuismakers er geen trek meer in. Erg jammer, want hier had voor Assen een prachtig zorgcomplex kunnen ontstaan. Een mooie plek voor demente bejaarden om hun oude dag door te brengen.”

Inmiddels is de omgevingsvergunning verleend om Boschlust weer om te toveren tot woonhuis. „Ik ga er zelf in wonen en ben al volop aan het verhuizen”, zegt Holtvlüwer. „Ik heb dit pand zo’n vijftien jaar in mijn bezit, altijd als belegging. Nooit eerder heb ik er serieus naar gekeken om hier zelf te gaan wonen, maar door het afketsen van deze verkoop ben ik daar toch over gaan nadenken. Ik liep hier weer vaker rond en dacht, wauw, wat is het eigenlijk een prachtige plek.”

Oude stijl, moderne gemakken

Bedoeling is dat de ombouw wordt verwijderd en de villa er zoveel mogelijk uit gaat zien zoals in het begin van de vorige eeuw. Rond 1908 is het huis ingrijpend verbouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar B.W.N. Servatius. Het oorspronkelijke huis had slechts één bouwlaag, maar werd sterk uitgebreid met een extra verdieping, pannendak en grote dakkapel. In 1968 werd de villa in gebruik genomen door de Stichting Tehuizen voor Geestelijk Gehandicapten in Drenthe. In dat jaar zijn door verbouwingen onder meer de entrees gewijzigd en sindsdien heeft het niet meer als woonhuis dienst gedaan.

„Toen ik het kocht, was het van binnen helemaal verkracht”, weet Holtvlüwer nog. „Van buiten is het nog mooi, maar binnen gaan we het terugbrengen in oude stijl. Met ornamenten, grote paneeldeuren en een mooie trap. Zo authentiek mogelijk, maar wel met de moderne gemakken en technieken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu