Hulp en extra compensatie KNIL-veteranen op komst

KNIL-veteranen hebben eindelijk zicht op nazorg en extra compensatiegeld. Dat vloeit voort uit een intentieverklaring die het Veteraneninstituut en hun belangenorganisatie onlangs tekenden.

Directeur Ludy de Vos van het Veteraneninstituut (links) en Leo Reawaruw tekenen de intentieverklaring Veteranen en Familie orgprogramma KNIL-Ambonezen.

Directeur Ludy de Vos van het Veteraneninstituut (links) en Leo Reawaruw tekenen de intentieverklaring Veteranen en Familie orgprogramma KNIL-Ambonezen. Eigen Foto

Veel KNIL-militairen hebben nog steeds last van oorlogstrauma’s. Ze werden in 1951 op dienstbevel met de boot naar Nederland gebracht, nadat ze jarenlang in Nederlands-Indië voor ons land hadden gevochten. Hun verblijf in Nederland zou zes maanden duren, maar werd levenslang.

Velen van hen werden met hun gezinnen ondergebracht in kampen in het Noorden en wonen nog steeds in de wijken in Groningen en Drenthe.

In 2018 kregen de veelal Molukse soldaten na lang soebatten de veteranenstatus en dat betekende dat ze aanspraak kunnen maken op voorzieningen, zoals nazorg en financiële regelingen .

Trauma’s

,,Veel KNIL-militairen en hun partners hebben op oudere leeftijd last van trauma’s, vooral geestelijk hebben ze pijn geleden. Ze kunnen nu aankloppen voor hulp bij het Veteraneninstituut”, zegt Leo Reawaruw, van belangenorganisatie Maluku4Maluku.

Hij ondertekende namens de stichting met kolonel Ludy de Vos, directeur van Veteraneninstituut, de intentieverklaring Veteranen en Familie zorgprogramma KNIL-Ambonezen. Dat is niet alleen bestemd voor de 120 nog levende KNIL-veteranen, maar ook hun vrouwen en de kinderen, de zogeheten tweede generatie.

Behalve nazorg wil Maluku4Maluku de verklaring ook aangrijpen om een extra compensatieregeling voor KNIL-militairen uit het vuur te slepen.

Uitkering 25.000 euro

Eerder kregen ruim 5000 van hen een eenmalige uitkering van 25.000 euro voor niet uitbetaalde salarissen in oorlogstijd. Volgens Reawaruw is er daarnaast sprake van ereschuld. ,,Onder meer voor de beroerde opvang in de Nederlandse kampen, reputatieschade en affectieschade.” Hij heeft daarvoor twee advocaten in de arm genomen.

Reawaruw vindt dat 200.000 euro compensatie voor elke KNIL-militair op zijn plaats is. ,,En als die niet meer leeft, gaat dat bedrag naar zijn partner of kinderen.”

Hij heeft goede hoop dat de regeling er komt. ,,Dat is Nederland aan de KNIL-militairen verschuldigd. Die mensen en hun families zijn bijna zeventig jaar lang aan het lijntje gehouden. Meerdere ministeries ondersteunen de intentieverklaring. Premier Rutte heeft zich hard gemaakt voor de veteranenstatus van de KNIL-militairen en dat publiekelijk uitgesproken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu