Hulp faalt bij flatdrama Hoogeveen

De flat in Hoogeveen waar Sharleyne gevonden werd. FOTO ARCHIEF DVHN

Hulpverlenende instanties in Hoogeveen wisten dat de thuissituatie van het meisje Sharleyne zeer onveilig was, maar hebben niet ingegrepen.

Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Zembla naar haar dood en de rol van de hulpverlening. De 8-jarige Sharleyne is in de nacht van 7 op 8 juni gevonden onderaan de flat De Arend in Hoogeveen. Het meisje woonde op de tiende verdieping.

Of zij is gesprongen, gevallen of gegooid is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Haar moeder is in de nacht van haar dood opgepakt, maar is volgens het Openbaar Ministerie geen verdachte meer.

Huiselijk geweld en alcoholprobleem
Uit het dossier dat Zembla in handen heeft, blijkt dat al in 2012 grote zorgen waren over de veiligheid en het welzijn van Sharleyne. De ouders zijn dan uit elkaar. Met de vader is een omgangsregeling. In een nieuwe relatie van de moeder is sprake van huiselijk geweld in het bijzijn van het dan 5-jarige meisje. De politie doet daarover meerdere zorgmeldingen bij Bureau Jeugdzorg.

Een maatschappelijk werker maakt zich ook zorgen. Hij meldt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) dat de moeder een ernstig alcoholprobleem heeft; dat het meisje vaak alleen thuis is. Het kind zwerft veel op straat en maakt een verwaarloosde indruk. Ook de vader is zeer bezorgd en trekt aan de bel bij maatschappelijk werk en het CJG. Hij wordt uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek met de GGD, politie en Stichting Welzijnswerk.

Sharleyne.

Zelfmoordbrief
De situatie is nog slechter dan hij denkt, vertelt hij aan Zembla . Hij hoort dat de politie de moeder bij het spoor heeft gezien. Het meisje was thuis, er lag een zelfmoordbrief. De man, die niet haar biologische vader is, kan niets doen. Hij heeft geen ouderlijk gezag. Begin 2015 klopt ook de woningbouwvereniging aan bij het CJG. Flatbewoners zien de moeder met haar dochtertje geregeld in een vervuilde woning van een drugsdealer.

Nog volgt geen ondertoezichtstelling. Ook niet als een buurtbewoner meldt dat hij het meisje 's nachts om hulp hoort schreeuwen. De vader blijft noodkreten naar instanties mailen. Het CJG houdt een overleg met alle hulpverleners, vader, moeder en grootouders. Het kind blijft zonder toezicht bij moeder.

Twee maanden later wordt zij naast haar knuffel dood gevonden onderaan de Hoogeveense flat.

Gefaald
Drie inspecties zijn bezig met een onderzoek naar de rol van de hulpverlenende instanties. In afwachting daarvan willen ze niet reageren. De advocaat van de moeder ook niet. Zembla heeft het dossier voorgelegd aan een oud-kinderrechter en een hoogleraar. Zij vinden dat de overheid heeft gefaald en dat het drama aantoont dat de jeugdbescherming in Nederland nog niet goed functioneert. Advocaat Liesbeth Poortman gaat de betrokken instanties namens de vader aansprakelijk stellen voor haar overlijden.

Zembla is woensdagavond om 21.15 uur op NPO 2. Dagblad van het Noorden besteedt donderdag opnieuw aandacht aan de zaak.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Sharleyne
menu