Hulpstop dreigt voor 500 Drentse kinderen in de jeugdzorg

Rechtbank Assen. Foto: Archief DvhN

Voor ruim vijfhonderd kinderen in Drenthe met zeer specialistische jeugdzorg dreigt een zorgstop. De GGZ Drenthe en de gemeentes komen er niet uit over de tarieven voor 2020, waardoor het erom spant of de GGZ de zorg kan leveren.

Dat bleek vrijdag in het kort geding dat GGZ Drenthe aanspande tegen de gemeenten Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn, Meppel, Hoogeveen, De Wolden en Westerveld.

Na veel onderhandelingen biedt de gemeente een uurtarief aan de GGZ Drenthe van 109,80 euro. De GGZ zegt dit niet te kunnen accepteren en vraagt om 115 euro per uur. Anders gaat de instelling verlies lijden en ziet het af van de inschrijving op de taak in de gemeente. Als dat gebeurt moeten 500 kinderen en gezinnen een andere zorgaanbieder zoeken.

‘GGZ biedt Mercedes, terwijl het ook met een Volkswagen Golf kan’

Het gaat om hoogspecialistische zorg voor kinderen die in complexe situaties zitten. Een woordvoerder van de GGZ: ,,Het zijn kinderen met problemen die generaties lang doorvoeren in gezinnen. De GGZ zorgt er bovendien voor dat er geen knip zit in de zorg als het kind achttien wordt. De GGZ focust hier sinds 2018 op en dit is uitgebreid met de gemeente besproken.’’ Die specialistische zorg vraagt om een hoger uurtarief omdat er dure medewerkers moeten worden ingezet, zegt de GGZ.

De advocaat van de gemeentes zei vervolgens dat de gemeentes helemaal niet hebben gevraagd om deze hoogspecialistische zorg. ,,U levert een Mercedes terwijl het ook met een Volkswagen Golf kan. Bovendien leveren andere zorgaanbieder als Accare deze zorg ook maar dan voor een lager uurtarief.’’

Nog een keer in gesprek met elkaar

De rechter zei zich niet voor te kunnen stellen dat de gemeenten verder willen zonder de GGZ en spoorde de partijen aan nog één keer met elkaar om tafel te gaan. De GGZ stemde ermee in, met de kanttekening dat het uurtarief al scherp bekeken is. De gemeentes willen ook doorpraten, maar zeiden dat de GGZ rekening moet houden met een afbouwregeling, waarin de eerste tijd hogere tarieven kunnen worden betaald maar dat de uurtarieven later naar beneden gaan.

Komen ze er binnen 14 dagen niet uit, dan spreekt de rechter een vonnis uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu