Hunebed Highway schaart zich in een rijtje met Route 66, Abbey Road, Penny Lane en Old Town Road, waar de borden roofgoed werden dankzij rapper Lil Nas X

De naamborden van de Hunebed Highway langs de N34 zijn niet de enige naamborden in de wereld die populair roofgoed zijn. Waarom, dat is echter een raadsel, ook voor het bedrijf dat de kleinere replica’s verkoopt.

De provincie profileert de N34 al wat langer als 'Hunebed Highway'. Gedeputeerde Henk Brink (rechts) onthulde dit bord in aanwezigheid van CDA-staatssecretaris Mona Keizer en de inmiddels gepensioneerde directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum.

De provincie profileert de N34 al wat langer als 'Hunebed Highway'. Gedeputeerde Henk Brink (rechts) onthulde dit bord in aanwezigheid van CDA-staatssecretaris Mona Keizer en de inmiddels gepensioneerde directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum. Foto DvhN

,,Wie wil nou zo’n groot bord in zijn huis hebben?’’, zegt de medewerker van het bedrijf in Coevorden dat de replicaborden levert die via de webshop van Hunebed Highway te koop zijn. Van die kleine replica’s, 29 bij 30 centimeter zo ongeveer, zijn in de afgelopen drie jaar duizend exemplaren verkocht. Aan particulieren en aan bedrijven die ze verkopen, net als de sleutelhangers en mokken met het rood-wit-blauwe logo van de Hunebed Highway.

,,Het zijn geen grote partijen in één keer, maar er zit nog altijd een constante stroom in de verkoop’’, vertelt ze.

In drie jaar tijd zijn 102 borden vervreemd

Dagblad van het Noorden publiceerde vorige week dat de diefstal van de grote borden langs de weg inmiddels een aardige kostenpost is voor de provincie Drenthe. In drie jaar tijd – de N34 werd in juli 2018 officieel omgedoopt tot Hunebed Highway – zijn 102 exemplaren ontvreemd. Slechts tien zijn (beschadigd en onbruikbaar) teruggevonden. Omdat de borden en het bevestigingsmateriaal behoorlijk aan de prijs zijn, heeft de aanhoudende diefstal de provincie inmiddels 71.400 euro gekost. De provincie deed al meer dan twintig keer aangifte.

In het Noord-Brabantse dorp Maaskantje waren, een jaar of vijf geleden, de plaatsnaamborden zo vaak gestolen dat de gemeente besloot geen nieuwe borden meer te plaatsen. Maaskantje werd bekend door de populaire serie New Kids over een groep vandalistische hangjongeren die onder meer op BNN en Comedy Central werd uitgezonden.

Na de plaatsnaamborden waren in Maaskantje de bushaltebordjes aan de beurt. Anderhalf jaar geleden werden drie mannen uit Middelstum (20, 21 en 29 jaar) opgepakt in Sint-Michielsgestel met in hun auto, naast wat inbrekerswerktuig, ook een bushaltebordje ‘Maaskantje’, meldde Brabants Dagblad destijds. Het Groningse drietal werd na verhoor vrijgelaten.

Pleitbezorger heeft naambord aan zijn tuinhuisje hangen

Hein Klompmaker, voormalig directeur van het hunebedcentrum in Borger en vurig pleitbezorger van de naamsverandering van de N34, had nooit kunnen bevroeden dat de borden die hij zo graag langs de provinciale weg zou zien nog eens roofgoed zouden worden.

,,Maar nadat ze er waren neergezet, werd het wel vrij vlot duidelijk’’, zegt Klompmaker. ,,Binnen een maand waren de eerste borden al gestolen. En het was me de laatste tijd wel opgevallen dat er wel heel veel borden verdwenen zijn. Volgens mij staat er nog eentje. Voor de rest zie je vooral die sneue lege stangetjes omhoog steken.’’

Klompmaker heeft een replicabordje aan zijn tuinhuisje hangen. ,,Via de reguliere handel! En ik verkeer niet in kringen waar mensen die gestolen borden aan de muur hebben hangen.’’

De provincie begint na de zomer met het plaatsen van wat meer diefstalbestendige borden, aldus de woordvoerder.

Logo’s op het asfalt geschilderd

Borden langs de beroemde Route 66 in de Verenigde Staten, waar de Hunebedborden op gebaseerd zijn, waren (en zijn) al decennialang roofgoed. Lokale overheden zijn op een gegeven moment gestopt met het plaatsen van nieuwe borden. In plaats daarvan staat het logo op veel plekken op het asfalt geschilderd.

Die methode, het schilderen van plaatsnaamborden, wordt ook gebruikt in Engeland. Straatnaamborden van Beatleslocaties als Abbey Road en Penny Lane werden nogal eens ontvreemd en zijn daarom nu op muren met verf aangebracht.

Straatnaamborden populair dankzij rapper Lil Nas X

In 2019 berichtte de New York Times over de plotselinge interesse van dieven in de straatnaamborden van Old Town Road, een rustige straat, in Wellesley, een plaats vlakbij de stad Boston in de Verenigde Staten.

Weinig aan de hand, totdat het nummer ‘Old Town Road’ van de Amerikaanse rapper Lil Nas X een kneiter van een hit werd. Onder meer dankzij de populariteit op sociaal medium TikTok.

 

In het voorjaar van 2019 werden de naamborden steeds vaker ontvreemd. Een kunst op zich, zo vertelde een woordvoerder van Wellesley. De borden waren, inclusief paal, ruim drieënhalve meter hoog en zaten vastgeschroefd aan een ondergronds anker. ,,Iemand is heel vastberaden om deze borden te stelen’’, zei de vrouw.

De lokale overheid wilde wachten met het plaatsen van nieuwe borden, die per stuk 250 dollar kostten, tot de populariteit van het nummer wat gedaald was. Er zat een Hollands tintje aan de kwestie. Old Town Road werd mede-geproduceerd door de Nederlandse producer Kiowa ‘YoungKio’ Roukema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu