Hunebedcentrum Borger heeft plannen voor onderzoeksterrein archeologische experimenten

Het Hunebedcentrum. Foto: DvhN

Het Hunebedcentrum maakt plannen om een speciaal onderzoeksterrein in te richten voor archeologische experimenten.

In 2020 gaan verschillende studentengroepen van de WEAG (Werkgroep Experimentele Archeologie Groningen), experimenten uitvoeren. Vanuit het Hunebedcentrum wordt er zelfs een plan gemaakt voor een speciaal onderzoeksterrein. “We zijn bezig met een stuk grond waarop deze studenten nog beter archeologische experimenten uit kunnen voeren. Dat willen we volgend jaar voor elkaar hebben.“

De afgelopen twee maanden hebben studenten van de WEAG onderzoek gedaan naar houtteer in haardkuilen. Op het terrein van het Hunebedcentrum werden verschillende typen haardkuilen nagebouwd en getest. Dit eerste experiment is geslaagd. Haardkuilen worden soms met honderden of duizenden samen aangetroffen op zandgronden in Nederland en voornamelijk in Noord-Nederland. De daadwerkelijke functie van deze kuilen is tot nu toe onzeker. Omdat er veel koolstof in zit, zijn deze kuilen te dateren en het is gebleken dat ze behoren tot de periode van de Middensteentijd (10.000 tot 5000 v.Chr).

Archeologisch centrum van Drenthe

Directeur Harrie Wolters is blij met deze ontwikkeling: “Wij willen het Archeologisch Centrum van Drenthe worden en daarin past deze samenwerking heel goed.” Volgens hem is het Hunebedcentrum een goede plek voor experimentele archeologie. De uitkomsten kunnen direct vertaald worden naar de bezoekers. Zo hebben we steeds nieuwe verhalen te vertellen. Archeologie als wetenschap krijgt zo een betere plek binnen het Hunebedcentrum.

Nieuws

Meest gelezen

menu