Boerderijhuurder Josef B. ontkent betrokkenheid bij vrijheidsberoving kinderen Ruinerwold

De afgelegen boerderij in Ruinerwold. Foto: ANP Foto: Vincent Jannink

De 58-jarige klusjesman Josef B. ontkent dat hij betrokken is bij de vrijheidsberoving van zes inmiddels volwassen kinderen in Ruinerwold. Dat zegt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz.

B. is de huurder van de boerderij, waar in oktober een inval is gedaan. Hij zit sindsdien vast op verdenking van vrijheidsberoving en witwassen, in het pand is 97.000 euro contant geld gevonden waarvan de herkomst onbekend is. Volgens zijn advocaat zegt B. dat hij al jaren niet meer in de boerderij is geweest. Dat is opmerkelijk, want B. was op de dag van de inval aanwezig en is toen opgepakt.

Drie dagen later is ook vader Gerrit Jan van D. (67) opgepakt. Ook hij wordt verdacht van vrijheidsberoving en witwassen. Ook zou hij twee van zijn drie oudere kinderen, die al eerder het gezin waren ontvlucht, seksueel hebben misbruikt. Ook die drie kinderen zouden vroeger door hem tegen hun wil zijn vastgehouden. Beide mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie ook buiten het gezin slachtoffers gemaakt. Een nu 69-jarige Oostenrijker zou in 2009 maandenlang door de twee zijn gegijzeld in Meppel.

Vader Van D. nog niet door politie verhoord

Advocaat Robert Snorn van Van D. zegt dat zijn cliënt nog steeds niet verhoord is door de politie. ,,Hij zit in de gevangenis in Scheveningen, omdat hij zorg nodig heeft. Mijn cliënt praat moeilijk als gevolg van een hersenbloeding. Maar het lukt me wel om met hem te communiceren. Naar mijn weten zoeken het OM en politie naar een manier om hem toch te kunnen verhoren.”

Snorn gaat op verzoek van zijn cliënt niet op de beschuldigingen in. De advocaat van de vader heeft contact met een aantal van de kinderen die in de boerderij in Ruinerwold zaten. ,,Hoe het met ze gaat, ga ik in verband met hun privacy ook niet zeggen.” Vijf van de zes kinderen, die in de boerderij zaten, hebben donderdag in een verklaring laten weten dat er volgens hen niets van de beschuldigingen klopt.

‘Vraag of vrijheidsberoving te bewijzen is’

Vier oudere kinderen, onder wie de 25-jarige die ontsnapte uit het pand in Ruinerwold, verklaren het tegendeel. ,,Wij herkennen ons in de tenlastelegging en vertrouwen op een goed rechtsverloop. Verder willen wij voor nu geen inhoudelijke mededelingen doen.” Ook advocaat Snorn vindt het te vroeg om inhoudelijk te reageren. ,,Het is een bijzondere situatie. Het is maar de vraag of vrijheidsberoving te bewijzen is. Ik kan er pas iets zinnigs over zinnig als ik het definitieve proces-verbaal heb.”

Persofficier Debby Homans van het OM Noord-Nederland zegt dat er voldoende bewijs is. Zij bevestigt dat Van D. nog niet is verhoord. B. is al wel meerdere malen verhoord door de politie. ,,Hij werkt mee aan het onderzoek.” Op 21 januari is in de rechtbank in Assen de eerste openbare strafzitting tegen de twee mannen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu